Kysyisin Sjögrenin syndroomasta: Netissä on annettu ymmärtää, että se on monitahoinen sairaus. Hoidetaanko Sjögrenin syndroomassa vain ilmaantuvia oireita ja tauteja? Esimerkiksi silmätipat ovat minusta todella epämiellyttäviä. Onko kuiviin silmiin muuta hoitokeinoa?

Sjögrenin syndroomassa eli oireyhtymässä kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee. Tauti luokitellaan autoimmuunitauteihin. Syynä pidetään omia kudoksia vastaan syntyviä vasta-aineita, jotka tuhoavat kyynel- ja sylkirauhasia. Silmät ja suu kuivuvat rauhasten tuottaman huuhtelun hiipuessa.

Muutama prosentti suomalaisista kärsii oireyhtymästä. Tauti alkaa tavallisesti keski-iässä ja suurin osa potilaista on naisia. Nivelreumapotilaista noin 15 prosentilla on tämä oireyhtymä. Se liittyy usein myös muihin sidekudossairauksiin, kuten skleroderma tai SLE.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireyhtymän diagnoosi perustuu vähintään 3 kuukautta jatkuneisiin oireisiin ja verestä mitattuihin vasta-aineisiin. Tarvittaessa voidaan selvittää sylkirauhasen rakennetta kaikututkimuksessa tai koepalan avulla, samoin mitata kyynelnesteen eritystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sjögrenin syndrooma on useimmiten melko rauhallinen. Kohonnut lasko eli ”senkka” saattaa olla merkki aktiivisemmasta tautimuodosta ja sen hoidossa voidaan käyttää suun kautta otettavaa hydroksiklorokiinilääkitystä.

Vähentynyt kyynelnesteen tuotto aiheuttaa silmiin roskan tunnetta, valonarkuutta ja silmien väsymistä. Osalla potilaista on kuivista silmistä huolimatta kyynelryöppyjä, jotka ilmaantuvat, kun silmien ärsytys pahenee riittävästi.

Kuivien silmien hoidossa vältetään tuulta, pölyä, savua ja ilmastointia. Yöllistä kuivumista voi vaikeissa tapauksissa vähentää uimalaseilla. Kostuttavat silmätipat ja -geelit lievittävät oireita.

Valmisteita on apteekeissa reseptittä saatavana ainakin pari kymmentä, joista kullekin sopivin löytyy kokeilemalla. Yöksi kannattaa käyttää paksumpaa valmistetta ja päivällä nestemäisempi valmiste on yleensä sopivampi. Tippojen ja geelin laittoon tottuu melko nopeasti, kun huomaa niiden lievittävän oireita.

Suun kuiva limakalvo vaikeuttaa nielemistä ja edistää hampaiden reikiintymistä. Kieleen ja huuliin voi tulla halkeamia. Maku- ja hajuaisti voivat heikentyä.

Kuivan suun hoidossa jano­juomana on vesi. Pureskelua vaativan ruuan syöminen lisää syljen eritystä ja on siis eduksi. Happamia juomia, ruokia ja pastilleja vältetään, samoin välipaloja tai tiuhaa ateriointia. Ksylitolipurukumi tai apteekista saatavat imeskelytabletit auttavat lisäämään syljen eritystä eivätkä edistä hampaiden reikiintymistä. Hammaslääkärillä on syytä käydä muutaman kuukauden välein.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Artikkelissa "Apua Sjögrenin oireyhtymään" puhutaan ainoastaan suun ja silmien kuivuusoireista, mitkä ovatkin syndrooman merkittävin oire, mutta vain osasta oireita puhumalla annetaan väärä kuva oireyhtymästä, joka pahimmillaan aiheuttaa työkyvyttömyyttä mm. nivel- ja lihaskipujen, kuumeilun sekä väsymyksen vuoksi.

Katkelma reumaliiton sivulta: "---Myös mahan ja suoliston rauhaset voivat vahingoittua, josta voi seurata B12-vitamiinin ja raudan imeytymisen puutosta.  --- Sjögrenin oireyhtymään kuuluu runsaasti yleisoireita, joista tavallisimpia ovat väsymys, fibromyalgiaa muistuttavat nivelkivut, valkosormisuus, ihottuma ja kuumeilu. Myös munuaistautia, imurauhasten turpoamista ja erilaisia hermoston oireita voi olla."

  • ylös 40
  • alas 21

Vierailijan 9.7. kommentit olivat paikallaan.Suun kuivuus ilmeisesti ulottuu ruokatorveenkin, koska on  vaikea niellä, kurkku polttelee aika-ajoin, hampaita paikataan jatkuvasti, mutta kaiken tämän kestäisi, ellei olisi tätä lamaavaa väsymystä, nivelsärkyjä, lämmönnousua- nukahtelen pitkin päivää ja siten havahdun hereille- sinänsä sekin epämiellytävä kokemus. Lymfosyyttien puutos altistaa  infektkioille- paha sylkirauhastulehdus ja keuhkokuume (viikkoja kestänen yskän jälkeen) on koettu viime keväänä. Marevan-potilaana en voi käyttää tulehduskipulääkkeitä, muukin lääkitys tarkkaan valvottava-- tämä on tosi lamaava ja inhottava sairaus, kun oreilee niin monella tavalla eikä sairaudesta parane.!

  • ylös 34
  • alas 34
Sisältö jatkuu mainoksen alla