Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyisin Sjögrenin syndroomasta: Netissä on annettu ymmärtää, että se on monitahoinen sairaus. Hoidetaanko Sjögrenin syndroomassa vain ilmaantuvia oireita ja tauteja? Esimerkiksi silmätipat ovat minusta todella epämiellyttäviä. Onko kuiviin silmiin muuta hoitokeinoa?

Sjögrenin syndroomassa eli oireyhtymässä kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee. Tauti luokitellaan autoimmuunitauteihin. Syynä pidetään omia kudoksia vastaan syntyviä vasta-aineita, jotka tuhoavat kyynel- ja sylkirauhasia. Silmät ja suu kuivuvat rauhasten tuottaman huuhtelun hiipuessa.

Muutama prosentti suomalaisista kärsii oireyhtymästä. Tauti alkaa tavallisesti keski-iässä ja suurin osa potilaista on naisia. Nivelreumapotilaista noin 15 prosentilla on tämä oireyhtymä. Se liittyy usein myös muihin sidekudossairauksiin, kuten skleroderma tai SLE.

Oireyhtymän diagnoosi perustuu vähintään 3 kuukautta jatkuneisiin oireisiin ja verestä mitattuihin vasta-aineisiin. Tarvittaessa voidaan selvittää sylkirauhasen rakennetta kaikututkimuksessa tai koepalan avulla, samoin mitata kyynelnesteen eritystä.

Sjögrenin syndrooma on useimmiten melko rauhallinen. Kohonnut lasko eli ”senkka” saattaa olla merkki aktiivisemmasta tautimuodosta ja sen hoidossa voidaan käyttää suun kautta otettavaa hydroksiklorokiinilääkitystä.

Vähentynyt kyynelnesteen tuotto aiheuttaa silmiin roskan tunnetta, valonarkuutta ja silmien väsymistä. Osalla potilaista on kuivista silmistä huolimatta kyynelryöppyjä, jotka ilmaantuvat, kun silmien ärsytys pahenee riittävästi.

Kuivien silmien hoidossa vältetään tuulta, pölyä, savua ja ilmastointia. Yöllistä kuivumista voi vaikeissa tapauksissa vähentää uimalaseilla. Kostuttavat silmätipat ja -geelit lievittävät oireita.

Valmisteita on apteekeissa reseptittä saatavana ainakin pari kymmentä, joista kullekin sopivin löytyy kokeilemalla. Yöksi kannattaa käyttää paksumpaa valmistetta ja päivällä nestemäisempi valmiste on yleensä sopivampi. Tippojen ja geelin laittoon tottuu melko nopeasti, kun huomaa niiden lievittävän oireita.

Suun kuiva limakalvo vaikeuttaa nielemistä ja edistää hampaiden reikiintymistä. Kieleen ja huuliin voi tulla halkeamia. Maku- ja hajuaisti voivat heikentyä.

Kuivan suun hoidossa jano­juomana on vesi. Pureskelua vaativan ruuan syöminen lisää syljen eritystä ja on siis eduksi. Happamia juomia, ruokia ja pastilleja vältetään, samoin välipaloja tai tiuhaa ateriointia. Ksylitolipurukumi tai apteekista saatavat imeskelytabletit auttavat lisäämään syljen eritystä eivätkä edistä hampaiden reikiintymistä. Hammaslääkärillä on syytä käydä muutaman kuukauden välein.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua Sjögrenin oireyhtymään

Artikkelissa "Apua Sjögrenin oireyhtymään" puhutaan ainoastaan suun ja silmien kuivuusoireista, mitkä ovatkin syndrooman merkittävin oire, mutta vain osasta oireita puhumalla annetaan väärä kuva oireyhtymästä, joka pahimmillaan aiheuttaa työkyvyttömyyttä mm. nivel- ja lihaskipujen, kuumeilun sekä väsymyksen vuoksi. Katkelma reumaliiton sivulta: "---Myös mahan ja suoliston rauhaset voivat vahingoittua, josta voi seurata B12-vitamiinin ja raudan imeytymisen puutosta. --- Sjögrenin oireyhtymään...
Lue kommentti
Vierailija

Apua Sjögrenin oireyhtymään

Vierailijan 9.7. kommentit olivat paikallaan.Suun kuivuus ilmeisesti ulottuu ruokatorveenkin, koska on vaikea niellä, kurkku polttelee aika-ajoin, hampaita paikataan jatkuvasti, mutta kaiken tämän kestäisi, ellei olisi tätä lamaavaa väsymystä, nivelsärkyjä, lämmönnousua- nukahtelen pitkin päivää ja siten havahdun hereille- sinänsä sekin epämiellytävä kokemus. Lymfosyyttien puutos altistaa infektkioille- paha sylkirauhastulehdus ja keuhkokuume (viikkoja kestänen yskän jälkeen) on koettu viime...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.