Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Käytän verenpaineeseen kalsiuminestäjää ja osteoporoosiin kalkkitabletteja. Mitätöikö kalsiuminestäjä kalkin imeytymisen?

Hyvä kysymys, sillä tätä varmaan monet ihmettelevät. Useimmat tietävät, että luiden takia pitäisi saada riittävästi "kalkkia" eli kalsiumia. Toisaalta verenpaineeseen ja sydäntauteihinkin tuhannet ihmiset käyttävät kalisuminestäjinä tunnettuja lääkkeitä.

Vaikka molemmissa on puhetta kalsiumista, niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa. "Kalkkitablettien" kalsium imeytyy suolesta verenkiertoon ja kulkeutuu sen kautta mm. luuston käytettäväksi. Kalsiuminestäjät eivät mitenkään vaikuta tähän kalsiumin imeytymiseen tai veripitoisuuteen. Ne eivät myöskään estä luustoa hyödyntämästä kalsiumia normaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luuston lisäksi kalsiumilla on tärkeä asema monissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Kaikki solut tarvitsevat kalsiumia pieniä määriä toimintansa. Kalsium kulkeutuu solun sisälle solukalvossa olevia "kalsiumkanavia" myöten. Tällä tapahtumalla on suuri merkitys myös verenpaineen säätelyssä. Kalsiuminestäjät ovat täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat näiden kalsiumkanavien toimintaan. Muihin kalsiumiin liittyviin tapahtumiin ne eivät vaikuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla