Olen 74-vuotias mies, ja urologi totesi minulla kroonisen eturauhasen tulehduksen. Näytteissä ei todettu syöpää. Minkälaisella lääkityksellä saisi kroonisen tulehduksen hoidettua?

Kroonisen eli pitkäaikaisen eturauhasen tulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, usein virtsantulo on vaikeutunut ja voi olla kirvelyä. Siihen liittyy usein poltetta alavatsassa ja kipua kiveksissä. Istuminen voi olla vaikeaa. Myös impotenssia ja sukupuolista haluttomuutta saattaa ilmetä.

Joskus kroonisen eturauhastulehduksen takana on kudoksissa muhiva bakteeri, mutta useimmiten mitään bakteeria ei löydy. Kyseessä on mystinen steriili tulehdusreaktio, jonka syytä tunneta. Tällöin antibiootit eivät auta lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoidoksi oppikirjat ehdottavat lämmintä pukeutumista, lämpimiä istumakylpyjä ja tavallisia tulehduskipulääkkeitä. Hoitona on käytetty myös eturauhashierontaa, jossa lääkäri painelee eturauhasta sormella peräaukon kautta. Hoidot auttavat oireisiin, mutta valitettavasti ne eivät kokonaan paranna tulehdusta. Onneksi oire on muuten vaaraton ja voi ajan mittaan lieventyä.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla