Palellutin varpaani ollessani 11-vuotias. Nyt olen 27 vuotta. Palelluttamisen jälkeen varpaat ovat olleet aina punaiset. Talvella kun lämpötilat vaihtuvat, varpaat näyttävät siltä kun ne olisi sivelty vaseliinilla, eli iho kiiltää ja tulee kyhmyjä. Varpaat ovat myös todella kipeät ja kutisevat ja saattavat muuttua sinisenmustiksi myös. Olen huomannut että oireita tulee aina, kun lämpötila vaihtelee. Eli ei saa olla liian kuuma eikä liian kylmä. Mutta oireet tulevat joka talvi joka tapauksessa. Onko olemassa mitään apua?

Tämän tärkeän kysymykseen vastaus on valitettavasti pääasiassa jälkiviisautta. Ruumiinosan paleltuminen voi aiheuttaa eriasteisia vaurioita kuten palovammakin . Pinnallisessa paleltumavammassa ihon pintakudos kylmettyy, punoittaa jonkin ajan ja sitten uusiutuu ennalleen. Jos iho on päässyt jäätymään, voi tulla turvotusta ja palovamman kaltaisia rakkuloita. Syvässä vammassa syntyy laajempi ihon tai myös ihonalaisten kudosten vaurio, joka usein jättää pysyviä muutoksia ihonalaiskudokseen ja paikallisten verisuonten toimintaan. Syvimmissä vammoissa myös ihan alla olevat lihakset ovat jäätyneet ja voidaan joutua esimerkiksi amputaatioihin.

Kuvauksen perusteella kyse on ilmeisestikin varpaiden lievempiasteisesta syvästä paleltumavammasta. Sen seurauksena siis ihonalaiset kudokset ovat vaurioituneet ja osittain arpeutuneet, mistä johtuu ihon kiilto, kun sen jousto on vähentynyt. Samoin verisuonten kyky reagoida tarkoituksenmukaisesti lämpötilan vaihteluihin on häiriytynyt. Tästä seuraa kylmänarkuutta ja jopa varpaiden sinistymistä, kun verisuonet ylireagoivat viileään. Hapenpuute kudoksissa aiheuttaa kutinan. Myös nivelkivut tämänkaltaisessa tilanteessa ovat yleisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kyseessä on pysyvä kudosvaurio, sitä ei valitettavasti ole korjattavissa niin, että ongelmasta pääsisi kokonaan eroon. Oleellista tietenkin on pitää varpaat jatkuvasti lämpimänä. Joissakin tilanteissa, joissa on uhkana pitkäaikainen jalkojen altistuminen kylmälle, voisi kokeilla pintaverisuonia laajentavia lääkkeitä, joita saa lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Näistä lääkkeistä ns. kalsiumkanavan salpaajia voidaan käyttää myös paikallisesti perusvoiteeseen sekoitettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paleltumavamman tärkein hoito onkin ennaltaehkäisy: riittävän lämmin ja kuiva vaatetus. Jos kuitenkin esimerkiksi varpaat pääsevät paleltumaan, ne pitää lämmittää mutta ei liian nopeasti. Liian nopea lämmitys voi aiheuttaa hapenpuutetta kudoksissa, mikä pahentaa vauriota. Samoin on vältettävä lämmittämistä silloin, jos on vaara, että paleltuma syntyy uudelleen. Tällöin kudosvaurio on entistäkin suurempi. Sulatusvaiheessa on joka tapauksessa varauduttava siihen, että kipu on melkoinen.

Osmo Saarelma
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kyseessä voi olla sama juttu kuin minulla. Varpaissani on tosin erittäin huono verenkierto, mikä johtaa talvella varpaiden turpoamiseen,mustumiseen, kutinaan ja punoitukseen.Myös lämpö tekee pahoja oireita. Varpaisiin kerääntyy niin paljon nestettä, että varpaisiin sattuu ja iho halkeaa. Suomessa tätä lievää paleltumaa muistuttavaa reaktiota ei tunneta, mutta Isossa-Britanniassa se tunnetaan nimellä Chilblains.(http://en.wikipedia.org/wiki/Chilblains). Tosiaan kannattaa pitää villasukkia ja kenkiä, joista ei pääse vesi läpi, vesi tekee minulle syksyllä ainakin tuhoja.  Kuumuus on aina se hankalampi torjuttava.

  • ylös 24
  • alas 19

Joo, itellä sama ja ehdottomasti on kyse noista chilblainseistä! Onko kukaan kokeillut mitään lääkkeitä tai homopatiaa? Miten toimivat? Onko kukaan ylipäätänsä onnistunut pääsemään noista eroon? Ilmeisesti ainakin englannin kielisissä lähteissä osataan neuvoa vaikka mitä lääkkeitä esim. juuri tuossa edellisen kommentoijan linkittämässä wikipedia-artikkelissa. Itse ajattelin seuraavaksi koittaa kolmatta kertaa soittaa itelle lääkäriajan, tällä kertaa tietäen tarkalleen reaktioni nimen (ainakin englanniksi). Yritän pyytää, jos saisin tällä kertaa kokeilla jtn lääkitystä (nifedipime,vasodilator, diltiazem..mitä noita nyt ainakin noissa enkun kielisissä lähteissä osataan neuvoa). 

  • ylös 22
  • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla