korkea hemoglobiini
Kuva Shutterstock

Olen 40-vuotias nainen ja hemoglobiiniarvoni ovat olleet 161, 166 ja 175. Alan olla hieman huolestunut. Onko tämä vaarallista?

Tässä yhteydessä on hyvä tarkastella, mikä on normaalia ja mitä "normaaliarvo" merkitsee. Otetaan esimerkiksi miesten pituus. Mittaamme kolmekymmentä tervettä miestä, ja toteamme heidän pituutensa vaihtelevan välillä 164–191 cm. Sitten vastaamme tulee mies, joka onkin 193 cm pitkä. Onko hän normaali? Todennäköisesti on.

Normaalin määritelmä ei ole yksiselitteinen ja siksi laboratoriotutkimusten yhteydessä puhutaan "normaaliarvojen" sijasta viitearvoista tai viiteväleistä. Nämä määritetään siten, että 95 prosenttia terveistä ihmisistä asettuu niiden väliin. Eri laboratorioarvojen viitearvot vaihtelevat jonkin verran, sillä tutkimusten analyyseissa voi olla pieniä eroja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan hemoglobiinin viiterajat ovat naisille 125–160 g/l.

Noin 5 prosentilla terveistä ihmisistä arvo asettuu näiden ulkopuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän arvot 161 ja 166 g/l voivat siis olla vielä "normaaleja", eli niiden syyksi ei tarvitse epäillä mitään sairautta. Arvo 175 g/l sen sijaan alkaa olla jo niin paljon yli viitearvon ylärajan, että on aihetta epäillä jotain sairautta, etenkin kun hemoglobiiniarvot näyttävät olevan jatkuvasti nousussa.

Kohonnut hemoglobiini voi syntyä kahdella tavalla. Jos kudokset eivät saa kunnolla happea, elimistö pyrkii kompensoimaan tätä lisäämällä punasolujen määrää veressä, mikä näkyy suurentuneena hemoglobiiniarvona. Näin saattaa käydä esimerkiksi jossakin keuhkosairaudessa, jonka vuoksi veren hapettuminen häiriintyy.

Kun urheilija viettää aika vuoristossa tai alppimajassa, hengitysilmassa on happea vähemmän ja hemoglobiiniarvot nousevat. Näissä tiloissa ei ole kysymys mistään verisairaudesta vaan hemoglobiinin nousu on tiettyyn rajaan asti hyödyllinen.

Joskus hemoglobiinin nousun syynä on varsinainen luuytimen sairaus. Tällaista tilannetta nimitetään polysytemiaksi eli "monisoluisuudeksi". Luuydin alkaa tuottaa liikaa punasoluja. Jos hemoglobiini nousee liikaa, tarvitaan hoitona toistuvaa veren ottamista tai solunsalpaajalääkkeitä.

Pelkän hemoglobiiniarvon 175 g/l perusteella ei voida sanoa, mitä on sen takana. Ei ole aivan mahdotonta, että kyseessä on vielä poikkeuksellisen korkea normaali arvo, mutta veren punasolujen määrää suurentavat sairaudetkin ovat mahdollisia. Tällaisessa tilanteessa on aiheellista tehdä lisätutkimuksia, jolloin syy selviää. Varmuuden vuoksi sanon, että miesten hemoglobiinin viiterajat ovat 135–180 g/l eli heillä 175 on vielä aivan normaali.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Iso plussa korkean Hb:n hoidossa oli mainitsemasi solunsalpaajat, sillä minulla ei ole oikeutta verenluovutukseen.

  • ylös 47
  • alas 77
Mies

Emännällä 190 hemoglobiini :(
Asbiriinia täytyy syödä. Kun ei saada otettua verikoetta

  • ylös 46
  • alas 102
Sisältö jatkuu mainoksen alla