Mitä voi tehdä, jos kolesterolia pitäisi alentaa tehokkaasti mutta statiini tuntuu aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia? Sisätautilääkäri vastaa.

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja korkea kolesteroli, mutta rosuvastatin-kolesterolilääke aiheuttaa kovia nivelkipuja ja jäykkyyttä. Mikä avuksi?

Asiantuntija vastaa:

ROSUVASTATIINI on statiineihin kuuluva kolesterolilääke.

Statiinilääkitys on hyvin siedettyä, mutta yleisimmät haittavaikutukset ovat lihasten kipu, heikkous, arkuus ja lihaskouristukset (krampit), hyvin harvoin myös lihaskudoksen hajoaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelkivut ja nivelten jäykkyys sen sijaan eivät ole rosuvastatiinin tunnettu haitta.

Kysyjän kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla selvittämässä, etteivät nivelvaivat johdu jostain muusta kuin lääkehoidosta, esimerkiksi lihasreumasta tai muusta reumasairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi myös kuulua nivelsärkyjä, joten on tärkeää tarkistaa laboratoriokokeilla, että kilpirauhashormonin (tyroksiinin) korvaushoito on hyvällä tasolla.

Lisäsyy tarkistaa kilpirauhasarvot on se, että hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa kolesteroliarvoa.

Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta herkistää statiinien lihashaitoille.

Jos jäykkyys tuntuu lihaksissa, oire voi johtua rosuvastatiinista.

Oman lääkärin kanssa voi sopia esim. parin viikon tauosta rosuvastatiinihoidossa, jona aikana vaivojen pitäisi loppua, jos ne johtuivat lääkityksestä.

Joskus lihasoireet rauhoittuvat, jos statiinilääkkeen vaihtaa toiseen. Tällöinkin on hyvä pitää eri statiinihoitojen välissä parin viikon tauko.

 

Asiantuntijamme vastaavat lääketieteen, mielenterveyden, ravitsemuksen ja kauneuden kysymyksiin. Joukossa on eri alojen erikoislääkäreitä, muun muassa kardiologi, gynekologi ja psykiatri. Psykologeiltamme voit kysyä neuvoa niin oman mielen kuin ihmissuhteiden ongelmiin. Voit lähettää oman kysymyksesi täältä.

Rikki

Olen samassa tilanteessa. Käytin aikoinaan Lipcut lääkettä joka ei sopinut ja nyt ollut käytössä Rosuvastatin toistakymmentä vuotta lisäksi Lipanthyl Penta. Kivut nivelissä ja lihaksissa ovat hirveät mutta mitään turvotusta ei ole havaittavissa. Kilpirauhasen toimintaa on lääkitys myös ja arvot kohdallaan. Jotain täytyisi tehdä tilanteelle oikeasti pelkkä lääkärin myötätuntoinen puhe ei paranna.

labra

Rosuvasastinin aloitin 3viikkoa sitten ja kivut hirveät jaloissa ,,samaan aikaan alkoi suun kuivuminen janon tunne ja rasituskoe sokeriarvot 11,5  2v aiemmin 10.1 .pahoin voinnin tunnetta pääkipeä olen niin sairas että vängällä ulos 3ertaa päivä koiran kanssa,nyt lopetin 2 päivää sitten kolestrolilääkkeen oton ja alan oleen ok,ei janon tunnetta pahaa.meen diabeetes hoitajalle.kolestroliarvot alle 5,toinen asia kun lukee ihmisten kirjoituksia lääkelistaa TRIPTYL lääke muoti kipulääke ,ite 10v söin ja alkoi paiineet oleen niin korkeat mutta paniikki häiriönä pidettiin muutaman kerran a-lanssilla sairaalaan.En pysynnyt pystyssä korkeiden verenpaineiden vuoksi verenpaine lääke plus nesteenpoisto vaikka en turvotusta nähnyt ,sain sen pois olo koheni edes pysyin pystyssä ja vihdoin yks lääkäri tuumas kun mua väsytti kun menin miksi syön Triptyl ja yli 70v kipuihin vastasin,Se 10mg alettiin alaa alas oli muuten tuskallista sitten nesteen poistolääke natrium 124-133 välill

 eli suolat vähissä.vihdoin olo hyvä kun norm verenpaine lääkitys. mutta 4kk ja rasvaarvot oli silloin koholla,aloin ruokaremotin painon hallinnan ja nyt tarkastuksessa rasvarvot alle 5 ja kuiteskin Korona lääke ,ok aloin sanoin että kerran yritetty ja kivut hirveät.nyt sama juttu.Huomannut että TRIPTYL OLI MULLA joka piti joskus kohtauksittain verenpaineen 278/110 pulssi 104.Lääkärit sais siihenkin kiinnittää huomioita.Mielialaläke ite luen luulsairas ja piste.

Sisältö jatkuu mainoksen alla