Mitä voi tehdä, jos kolesterolia pitäisi alentaa tehokkaasti mutta statiini tuntuu aiheuttavan ikäviä sivuvaikutuksia? Sisätautilääkäri vastaa.

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja korkea kolesteroli, mutta rosuvastatin-kolesterolilääke aiheuttaa kovia nivelkipuja ja jäykkyyttä. Mikä avuksi?

Asiantuntija vastaa:

ROSUVASTATIINI on statiineihin kuuluva kolesterolilääke.

Statiinilääkitys on hyvin siedettyä, mutta yleisimmät haittavaikutukset ovat lihasten kipu, heikkous, arkuus ja lihaskouristukset (krampit), hyvin harvoin myös lihaskudoksen hajoaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelkivut ja nivelten jäykkyys sen sijaan eivät ole rosuvastatiinin tunnettu haitta.

Kysyjän kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla selvittämässä, etteivät nivelvaivat johdu jostain muusta kuin lääkehoidosta, esimerkiksi lihasreumasta tai muusta reumasairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi myös kuulua nivelsärkyjä, joten on tärkeää tarkistaa laboratoriokokeilla, että kilpirauhashormonin (tyroksiinin) korvaushoito on hyvällä tasolla.

Lisäsyy tarkistaa kilpirauhasarvot on se, että hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa kolesteroliarvoa.

Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta herkistää statiinien lihashaitoille.

Jos jäykkyys tuntuu lihaksissa, oire voi johtua rosuvastatiinista.

Oman lääkärin kanssa voi sopia esim. parin viikon tauosta rosuvastatiinihoidossa, jona aikana vaivojen pitäisi loppua, jos ne johtuivat lääkityksestä.

Joskus lihasoireet rauhoittuvat, jos statiinilääkkeen vaihtaa toiseen. Tällöinkin on hyvä pitää eri statiinihoitojen välissä parin viikon tauko.

 

Asiantuntijamme vastaavat lääketieteen, mielenterveyden, ravitsemuksen ja kauneuden kysymyksiin. Joukossa on eri alojen erikoislääkäreitä, muun muassa kardiologi, gynekologi ja psykiatri. Psykologeiltamme voit kysyä neuvoa niin oman mielen kuin ihmissuhteiden ongelmiin. Voit lähettää oman kysymyksesi täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla