Lukiolaistyttö kysyy, voiko jälkiehkäisypillerin ottaa kolmannen kerran muutaman kuukauden sisällä vai onko se vaarallista?

Jälkiehkäisypillerien syöminen toistuvasti ei ole mitenkään vaarallista. Kuukautisvuotojen ajoitus saattaa ohimenevästi hieman muuttua. Osa naisista kokee jälkiehkäisy­tabletin syötyään lievää pahoinvointia, vatsakipuja, päänsärkyä tai huimausta. Jälkiehkäisyä ei kannata näiden sivuoireiden pelon vuoksi jättää syömättä, koska jos tulee suunnittelemattomasti raskaaksi, kaikenlaista pulmaa syntyy varmaankin riittämiin.

Jälkiehkäisyn kurjin puoli on se, että se ei ole mitenkään varma keino ehkäistä raskautta. Mitä pidempi aika yhdynnästä on kulunut, sitä suurempi riski on, että tulee raskaaksi vaikka söisi jälkiehkäisytabletin. Myös naisen paino vaikuttaa jälkiehkäisyn tehoon: ryhmästä, jossa oli yli 80 kiloisia naisia, useampi tuli raskaaksi jälkiehkäisytableteista huolimatta kuin ryhmästä, jossa naiset olivat kevyempiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurjaa on sekin, että jälkiehkäisy on kaikkea muuta kuin taloudellinen keino ehkäistä raskautta. Yksi jälkiehkäisytabletti maksaa noin 17 euroa, kun esimerkiksi huomattavasti paremman ehkäisy­tehon antavat yhdistelmäpillerit maksavat noin 10–13 euroa kuukaudelta. Kannattaa siis harkita säännöllistä ehkäisyä, vaikka yhdyntöjä olisikin satunnaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytti mitä raskauden ehkäisyä hyvänsä, tarvitaan myös kondomia, jotta ollaan varmasti suojassa myös seksitaudeilta.

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla