Olen 40-vuotias nainen ja ongelmanani on kynsisieni. Ensimmäisen sienitartunnan sain jo peruskouluaikana. Isonvarpaan kynsi hoidettiin kymmenen vuotta sitten kolmella kolmen kuukauden lääkekuurilla. Vuosi sitten sieni ilmaantui peukalon kynteen ja olen käyttänyt siihen sienilääkettä seitsemän kuukautta. Eikö sieni ole hyvä hoitaa, koska se leviää ja tarttuu myös toisiin? Miten elän arkea niin, etten tartuta riesaa?

Kynsisieni on sitkeä seuralainen. Sieni kasvaa hitaasti ja myös siitä eroon pääsy on hidasta. Vaiva alkaa yleensä kynnen kärjessä ja leviää vähitellen kohti tyveä. Hoidon tulokset ovat sitä parempia, mitä varhaisemmassa vaiheessa siihen ryhdytään. Toisaalta sienen hoito on usein tarpeen vain kosmeettisista syistä. Sienen tarttuvuus on hyvin vähäistä, ja ainakin lyhyissä kontakteissa olematonta. Aiheuttajasieniähän on ympäristössämme muutenkin.

Kynsisienen hoito voi olla tarpeen, jos paksuuntunut ja rosoinen kynsi aiheuttaa kipua tai hankausta. Suun kautta otettavaa lääkettä pitää ottaa pitkään, sillä sitä tarvitaan yleensä kynnen uusiutumisen ajan. Tutkimusten mukaan tehokkain lääke on terbinafiini. Tulokset ovat kuitenkin melko huonoja. Kuuden kuukauden hoidolla paranee 50–70 prosenttia potilaista, hoitoa pidentämällä voidaan parantumisprosenttia jonkin verran kasvattaa. Samoin jalkahoitajan suorittama paksuuntuneen kynnen liuottaminen urealiuoksella voi parantaa tulosta. Sen sijaan kynteen penslattavilla liuoksilla tai puutereilla ei käytännössä ole mitään tehoa. Kynsisienen vuoksi ei pidä rajoittaa arkista elämäänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hei, oletko kokeillut apteekista saatavaa haavojen putsaamiseen tarkoitettua vetyperoksidia? Itselläni auttoi kun ostin tuota, leikkasin kynnen niin lyhyeksi kuin mahdollista ja viilasin päältä niin ohueksi kuin mahdollista, tökin vetoperoksidia kynnen alle ja päälle pari kertaa päivässä ja annoin kuivua. Paranemisprosessi kesti kauan, ja se ei varsinaisesti paranna nykyistä kynttä mutta edesauttaa kasvavaa kynttä antamalla sienelle kyytiä. Toivottavasti tästä oli apua ja pääsist vaivasta eroon, voihan tosin olla että olet jo koittannutkin tätä. :-(

  • ylös 27
  • alas 24

Minulla kynsisieni 3 vuotta ja syönyt suun kautta lääkkeitä yli vuoden ja lääkäri käski lopettaa haittavaikutuksien vuoksi.Ulkoiset hoidot eivät auta ja sieni sen kun pahenee,en löydä netistä mitään artikkelia josta apua. Olen epätoivoinen sillä isovarvas särkee.Mitä vöin tehdä?

  • ylös 14
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla