Olen 40-vuotias nainen ja ongelmanani on kynsisieni. Ensimmäisen sienitartunnan sain jo peruskouluaikana. Isonvarpaan kynsi hoidettiin kymmenen vuotta sitten kolmella kolmen kuukauden lääkekuurilla. Vuosi sitten sieni ilmaantui peukalon kynteen ja olen käyttänyt siihen sienilääkettä seitsemän kuukautta. Eikö sieni ole hyvä hoitaa, koska se leviää ja tarttuu myös toisiin? Miten elän arkea niin, etten tartuta riesaa?

Kynsisieni on sitkeä seuralainen. Sieni kasvaa hitaasti ja myös siitä eroon pääsy on hidasta. Vaiva alkaa yleensä kynnen kärjessä ja leviää vähitellen kohti tyveä. Hoidon tulokset ovat sitä parempia, mitä varhaisemmassa vaiheessa siihen ryhdytään. Toisaalta sienen hoito on usein tarpeen vain kosmeettisista syistä. Sienen tarttuvuus on hyvin vähäistä, ja ainakin lyhyissä kontakteissa olematonta. Aiheuttajasieniähän on ympäristössämme muutenkin.

Kynsisienen hoito voi olla tarpeen, jos paksuuntunut ja rosoinen kynsi aiheuttaa kipua tai hankausta. Suun kautta otettavaa lääkettä pitää ottaa pitkään, sillä sitä tarvitaan yleensä kynnen uusiutumisen ajan. Tutkimusten mukaan tehokkain lääke on terbinafiini. Tulokset ovat kuitenkin melko huonoja. Kuuden kuukauden hoidolla paranee 50–70 prosenttia potilaista, hoitoa pidentämällä voidaan parantumisprosenttia jonkin verran kasvattaa. Samoin jalkahoitajan suorittama paksuuntuneen kynnen liuottaminen urealiuoksella voi parantaa tulosta. Sen sijaan kynteen penslattavilla liuoksilla tai puutereilla ei käytännössä ole mitään tehoa. Kynsisienen vuoksi ei pidä rajoittaa arkista elämäänsä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kynsisienen hoitaminen?

Hei, oletko kokeillut apteekista saatavaa haavojen putsaamiseen tarkoitettua vetyperoksidia? Itselläni auttoi kun ostin tuota, leikkasin kynnen niin lyhyeksi kuin mahdollista ja viilasin päältä niin ohueksi kuin mahdollista, tökin vetoperoksidia kynnen alle ja päälle pari kertaa päivässä ja annoin kuivua. Paranemisprosessi kesti kauan, ja se ei varsinaisesti paranna nykyistä kynttä mutta edesauttaa kasvavaa kynttä antamalla sienelle kyytiä. Toivottavasti tästä oli apua ja pääsist vaivasta eroon...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.