Olen 18-vuotias mies, eikä oikea kivekseni ole kunnolla laskeutunut. Ilmeisesti tästä johtuen penikseni on pieni (erektiossa 13 cm) ja käteni ja rintani ovat naismaiset, rinnat eivät kuitenkaan ole kovin suuret. Onko minulla mahdollisuutta kunnon miehuuteen?

Kivekset pystyvät normaaliin toimintaan vain kivespussissa. Jos kives on selvästi laskeutumaton eli sijaitsee jossain nivuskanavassa kivespussin yläpuolella, se ei toimi normaalisti. Ihmisellä on kuitenkin eri elimissä paljon "reserviä". Näin myös kiveksissä. Yksi normaali kives yleensä riittää täysin mieshormonin riittävään tuotantoon.

Kivekset ovat soikiomaisia elimiä, joiden pituusmitta on noin 4 cm. Jos kysyjän toinen kives on normaalikokoinen, mieshormonin eli testosteronin tuotanto ja siten myös "miehuus" pitäisi olla normaali. Lyhyestä kysymyksestä on vaikea päätellä, miten asianlaita on.

Erektion esiintyminen viittaa siihen, että miestoimintaa on. Oppikirjan mukaan erektiossa olevan siittimen mitta on keskimäärin 16 cm. Tässä on kuitenkin yksilöllisiä eroja, ja tarkka mittaus ei ole aivan mutkatonta. Siten on mahdollista, että kysyjän penis on normaali. Tutkimusten mukaan naisen ja miehen seksuaalinen nautinto ei ole kiinni peniksen pituudesta, kunhan erektio toimii.

Tässä on kuitenkin syytä käydä lääkärissä joka tapauksessa. Ensinnäkin, toimimaton ja tarpeeton piilokives yleensä poistetaan, sillä siihen liittyy suurentunut kasvainten vaara. Toiseksi, lääkärin tutkimuksella ja yksinkertaisilla verikokeilla on mahdollista tarkistaa, onko hormonitoiminta normaalia. Alustavat tutkimukset voi tehdä yleislääkäri, joka tarvittaessa lähettää erikoislääkärille. Näistä asioista tietää eniten endokrinologi eli hormonien ja aineenvaihdunnan erikoislääkäri.

Jos käy niin, että toinenkaan kives ei ole normaali, miehiset toiminnan saadaan kuntoon hormonihoidolla. Lapsen siittäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos molempien kivesten siittiöiden tuotanto on häiriintynyt. Tällöin avuksi tulee koeputkihedelmöitys tai muut lapsettomuuden hoidon menetelmät.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.