Olen 18-vuotias mies, eikä oikea kivekseni ole kunnolla laskeutunut. Ilmeisesti tästä johtuen penikseni on pieni (erektiossa 13 cm) ja käteni ja rintani ovat naismaiset, rinnat eivät kuitenkaan ole kovin suuret. Onko minulla mahdollisuutta kunnon miehuuteen?

Kivekset pystyvät normaaliin toimintaan vain kivespussissa. Jos kives on selvästi laskeutumaton eli sijaitsee jossain nivuskanavassa kivespussin yläpuolella, se ei toimi normaalisti. Ihmisellä on kuitenkin eri elimissä paljon "reserviä". Näin myös kiveksissä. Yksi normaali kives yleensä riittää täysin mieshormonin riittävään tuotantoon.

Kivekset ovat soikiomaisia elimiä, joiden pituusmitta on noin 4 cm. Jos kysyjän toinen kives on normaalikokoinen, mieshormonin eli testosteronin tuotanto ja siten myös "miehuus" pitäisi olla normaali. Lyhyestä kysymyksestä on vaikea päätellä, miten asianlaita on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erektion esiintyminen viittaa siihen, että miestoimintaa on. Oppikirjan mukaan erektiossa olevan siittimen mitta on keskimäärin 16 cm. Tässä on kuitenkin yksilöllisiä eroja, ja tarkka mittaus ei ole aivan mutkatonta. Siten on mahdollista, että kysyjän penis on normaali. Tutkimusten mukaan naisen ja miehen seksuaalinen nautinto ei ole kiinni peniksen pituudesta, kunhan erektio toimii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä on kuitenkin syytä käydä lääkärissä joka tapauksessa. Ensinnäkin, toimimaton ja tarpeeton piilokives yleensä poistetaan, sillä siihen liittyy suurentunut kasvainten vaara. Toiseksi, lääkärin tutkimuksella ja yksinkertaisilla verikokeilla on mahdollista tarkistaa, onko hormonitoiminta normaalia. Alustavat tutkimukset voi tehdä yleislääkäri, joka tarvittaessa lähettää erikoislääkärille. Näistä asioista tietää eniten endokrinologi eli hormonien ja aineenvaihdunnan erikoislääkäri.

Jos käy niin, että toinenkaan kives ei ole normaali, miehiset toiminnan saadaan kuntoon hormonihoidolla. Lapsen siittäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos molempien kivesten siittiöiden tuotanto on häiriintynyt. Tällöin avuksi tulee koeputkihedelmöitys tai muut lapsettomuuden hoidon menetelmät.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla