Olen 52-vuotias nainen. Vuotavat silmät ovat vaivanneet minua koko ikäni. En voi esimerkiksi harrastaa rakastamaani pyöräilyä paljon silmien vuotamisen vuoksi.

Silmien vuotamisen syiden ymmärtämiseksi on syytä kerrata, miten kyynelsysteemi toimii. Molempien silmien ohimopuolella, silmäkuopan suojassa sijaitsevat kyynelrauhaset, joiden rauhassolut tuottavat kyynelnestettä. Neste leviää silmän pinnalle ja pitää sarveiskalvon ja silmän muut osat toimintakykyisinä. Ilman kyyneliä silmät kuivuisivat nopeasti kelvottomiksi.

Kyynelneste poistuu kyyneltiehyitä pitkin. Ne alkavat pieninä aukkoina ylä- ja alaluomien nenän puoleisesta reunasta vähän ennen silmänurkkaa. Aukot ovat juuri ja juuri nähtävissä paljain silmin. Kummastakin aukosta johtavat kyyneltiehyet yhtyvät pieneksi kyynelpussiksi, josta laskee käytävä nenään. Kyynelnestettä on normaalisti niin vähän, että emme sitä nenässä huomaa. Itkiessämme myös niiskutamme, koska nenään tulee enemmän nestettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun silmä jostain syystä ärtyy, kyynelrauhanen tuottaa enemmän kyyneliä. Lisäkyynelien tarkoitus on suojata silmää vaaran uhatessa. Näin käy esimerkiksi, kun silmään tulee roska tai silmän sidekalvo tulehtuu allergian tai muun syyn takia. Kova viima tekee saman, etenkin kylmällä säällä. Sen ovat kaikki huomanneet talvella mäkeä laskiessa, kun ei kyyneliltä näe kunnolla. Siksi laskettelijat ja moottoripyöräilijät käyttävät suojalaseja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silmien vuotaminen voi johtua myös siitä, että kyyneltiehyet eivät toimi kunnolla. Kun kyynelneste ei pääse poistumaan normaalisti, se valuu luomien reunan yli poskelle. Syynä kyyneltiehyiden huonoon toimintaan voivat olla ahtaumat tai tulehdukset. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia syitä.

Mitä sitten, kun silmät vuotavat, vaikka silmän seudun ärsytystä tai muuta syytä ei löydy? Joillakin silmät ovat varmaan herkemmät ilmavirran ärsytykselle kuin toisilla. Myös kyynelnesteen poistumisessa voi olla yksilöllisiä eroja. On esimerkiksi todettu, että jos luomen asento on hieman muuttunut, kyynelkanavan aukkojen sijainti muuttuu, ja neste ei enää löydäkään tietänsä yhtä sujuvasti kuin aikaisemmin.

Kyyneltiehyiden vikojen löytämiseksi tarvitaan silmälääkärin tutkimus. Jos kyynelvuodon syynä ovat vain tavallista herkemmät silmät, ainoa tiedossani oleva apu ovat suojalasit. Niitähän ovat alkaneet käyttää esimerkiksi kilpahiihtäjät, ja saatavissa on pieniä huomaamattomia malleja.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

"itkuiikka"

Silmäni ovat vuotaneet häiritsevästi joitakin vuosia.  Kuiviin silmiin tarkoitetut tipat eivät auttaneet. Lopulta vuotaminen oli niin häiritsevää, sekä sisällä että ulkona, että hakeuduin lääkäriin. Kyyneltiehyeet olivat kasvaneet tukkoon yläpäästä. Kerran ne avattiin kirurgisesti, mutta ne kasvoivat kiinni melko pian. Sitten kyynelkanaviin laitettiin silikoniputket puoleksi vuodeksi. Koko senkin ajan silmät vuotivat ja myös putkien poistamisen jälkeen. Koska minulla on myös herkästi vuotava nenä (ilman nuhaa, flunssaa tai tukkoisuutta) olen äärimmäisen hermostunut. Kaiken aikaa kasvot märkinä! Mitä minä nyt teen? Ikä 77 v, mutta olen aktiivinen ja teen vapaaehtoistöitä.

  • ylös 41
  • alas 24
Edith

Toinen yläluomeni on jo kauan, vuosia ollut turvoksissa varsinkin aamuisin. Kuin nestekertymää täynnä. Äsken lukiessani plupsahti silmässäni kuin jotain olisi puhjennut ja valtava nestevuoto kostutti kasvoni. Mikähän se oli. Puhkesko joku kyynel varasto. Onkohan vakavaa. Kirkas neste kirveli silmää ja hiukan vieläkin, puoli tuntia tapahtuneesta.

  • ylös 30
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla