Olen 52-vuotias nainen. Vuotavat silmät ovat vaivanneet minua koko ikäni. En voi esimerkiksi harrastaa rakastamaani pyöräilyä paljon silmien vuotamisen vuoksi.

Silmien vuotamisen syiden ymmärtämiseksi on syytä kerrata, miten kyynelsysteemi toimii. Molempien silmien ohimopuolella, silmäkuopan suojassa sijaitsevat kyynelrauhaset, joiden rauhassolut tuottavat kyynelnestettä. Neste leviää silmän pinnalle ja pitää sarveiskalvon ja silmän muut osat toimintakykyisinä. Ilman kyyneliä silmät kuivuisivat nopeasti kelvottomiksi.

Kyynelneste poistuu kyyneltiehyitä pitkin. Ne alkavat pieninä aukkoina ylä- ja alaluomien nenän puoleisesta reunasta vähän ennen silmänurkkaa. Aukot ovat juuri ja juuri nähtävissä paljain silmin. Kummastakin aukosta johtavat kyyneltiehyet yhtyvät pieneksi kyynelpussiksi, josta laskee käytävä nenään. Kyynelnestettä on normaalisti niin vähän, että emme sitä nenässä huomaa. Itkiessämme myös niiskutamme, koska nenään tulee enemmän nestettä.

Kun silmä jostain syystä ärtyy, kyynelrauhanen tuottaa enemmän kyyneliä. Lisäkyynelien tarkoitus on suojata silmää vaaran uhatessa. Näin käy esimerkiksi, kun silmään tulee roska tai silmän sidekalvo tulehtuu allergian tai muun syyn takia. Kova viima tekee saman, etenkin kylmällä säällä. Sen ovat kaikki huomanneet talvella mäkeä laskiessa, kun ei kyyneliltä näe kunnolla. Siksi laskettelijat ja moottoripyöräilijät käyttävät suojalaseja.

Silmien vuotaminen voi johtua myös siitä, että kyyneltiehyet eivät toimi kunnolla. Kun kyynelneste ei pääse poistumaan normaalisti, se valuu luomien reunan yli poskelle. Syynä kyyneltiehyiden huonoon toimintaan voivat olla ahtaumat tai tulehdukset. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia syitä.

Mitä sitten, kun silmät vuotavat, vaikka silmän seudun ärsytystä tai muuta syytä ei löydy? Joillakin silmät ovat varmaan herkemmät ilmavirran ärsytykselle kuin toisilla. Myös kyynelnesteen poistumisessa voi olla yksilöllisiä eroja. On esimerkiksi todettu, että jos luomen asento on hieman muuttunut, kyynelkanavan aukkojen sijainti muuttuu, ja neste ei enää löydäkään tietänsä yhtä sujuvasti kuin aikaisemmin.

Kyyneltiehyiden vikojen löytämiseksi tarvitaan silmälääkärin tutkimus. Jos kyynelvuodon syynä ovat vain tavallista herkemmät silmät, ainoa tiedossani oleva apu ovat suojalasit. Niitähän ovat alkaneet käyttää esimerkiksi kilpahiihtäjät, ja saatavissa on pieniä huomaamattomia malleja.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

"itkuiikka"

Mikä avuksi vuotaviin silmiin?

Silmäni ovat vuotaneet häiritsevästi joitakin vuosia. Kuiviin silmiin tarkoitetut tipat eivät auttaneet. Lopulta vuotaminen oli niin häiritsevää, sekä sisällä että ulkona, että hakeuduin lääkäriin. Kyyneltiehyeet olivat kasvaneet tukkoon yläpäästä. Kerran ne avattiin kirurgisesti, mutta ne kasvoivat kiinni melko pian. Sitten kyynelkanaviin laitettiin silikoniputket puoleksi vuodeksi. Koko senkin ajan silmät vuotivat ja myös putkien poistamisen jälkeen. Koska minulla on myös herkästi vuotava...
Lue kommentti
Edith

Mikä avuksi vuotaviin silmiin?

Toinen yläluomeni on jo kauan, vuosia ollut turvoksissa varsinkin aamuisin. Kuin nestekertymää täynnä. Äsken lukiessani plupsahti silmässäni kuin jotain olisi puhjennut ja valtava nestevuoto kostutti kasvoni. Mikähän se oli. Puhkesko joku kyynel varasto. Onkohan vakavaa. Kirkas neste kirveli silmää ja hiukan vieläkin, puoli tuntia tapahtuneesta.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.