Korviani kutittaa usein niin, että joudun kaivamaan niitä vanupuikolla. Puikkoon tarttuu vaikkua. Muuta ongelmaa korvissani ei ole, eikä niille ole koskaan tarvinnut tehdä mitään muuta. Mitä kutinalle voi tehdä, kun vanupuikolla kaivelu ei taida olla hyväksi?

Korvien ajoittaisen kutinan syynä on useimmiten juuri korvakäytävän erittämä vaikku. Vaikku on tarkoitettu suojaamaan korvakäytävän ihoa, ja normaalisti iho vähitellen kuljettaa vaikun korvakäytävän suulle. Usein kutina ilmoittaa, että voisi pyyhkäistä suulla olevan vaikun pois.

Korvan kaivelu pumpulitikulla – niin yleistä kuin tämä onkin – ei todellakaan ole hyväksi. Se saattaa vain painaa vahaa syvemmälle korvakäytävään ja aiheuttaa vähitellen käytävän tukkeutumisen vahatulpalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aina vaha ei kulkeudu kokonaan korvakäytävästä pois. Tilannetta voi yrittää helpottaa suihkuttamalla varovasti vettä korvaan. Sitkeämmän vahan pehmittämiseen käytetään apteekista saatavia vahaa liuottavia tippoja, joiden annetaan vaikuttaa yön yli. Aamulla pehmennyt vaha on huuhdottavissa pois vedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kuitenkin syytä muistaa, että minkä tahansa nesteen laittaminen korvaan edellyttää, että korvakäytävässä tai tärykalvossa ei ole vauriota.
Aina kutinan syynä ei ole pelkkä vaikku. Sitkeämpi päivittäinen korvan kutina voi johtua korvakäytävän ihottumasta tai tulehduksesta. Tällaista on epäiltävä erityisesti, jos korvakäytävästä tulee vuotoa. Silloin on lääkärikäynti, korvan tähystys ja mahdollinen taudinaiheuttajamikrobin selvittäminen paikallaan. Nämäkin tilanteet kuitenkin yleensä hoituvat korvatipoilla.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Korvaani kutitti aivan nieluun saakka. Kutina oli tosi kova. Sain pyörittää pumpulipuikkoa koko ajan korvassa ja kutina vain yltyi. Hain apteekista suihkutettavaa öljyä, joka ei sanottavammin auttanut. Nyt kokeilin vanhaa konstia eli vetysuperoksidia 3 % . Kaadoin pienen määrän korvaan ja annoin kuohua jonkin aikaa. Uusin käsittelyn muutaman kerran ja kutina hävisi kerralla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla