53-vuotias mieskysyjä tiedustelee, mikä on maksakoe S-GT? Häneltä se on tutkittu ja tulos oli 115.

Tavallisimmat laboratoriokokeet, joilla selvitetään, onko potilaan maksassa vikaa, mittaavat eräiden entsyymien pitoisuutta veressä. Jos maksan tai sappitiehyeiden soluja vaurioituu, niiden sisältämiä entsyymejä vapautuu verenkiertoon sitä enemmän, mitä suurempi määrä soluja on tuhoutunut. Solujen vaurioita kuvaavat esimerkiksi entsyymitutkimukset ASAT (aspartaattiaminotransferaasi) ja ALAT (alaniiniamimotransferaasi), AFOS (alkalinen fosfataasi) ja GT (glutamyylitransferaasi). Tuhon syynä voi esimerkiksi maksan rasvoittuminen, tulehdus, lääkeaineet, alkoholi tai sappikivet.

AFOS- ja GT-entsyymejä esiintyy sappiteissä ja niiden arvot lisääntyvät, kun sapen kulku on esimerkiksi sappikivien vuoksi estynyt. AFOS-entsyymistä poiketen GT reagoi kuitenkin myös alkoholinkäyttöön siten, että alkoholi lisää sen tuotantoa maksasoluissa, ja kun maksasoluja alkoholin pitkäaikaisen ja runsaan käytön vuoksi vaurioituu, GT-arvo kasvaa. Tämän vuoksi GT on melko herkkä alkoholin suurkulutuksen mittari, vaikka siis muitakin syitä sen kohonneelle arvolle voi olla. Jos GT-arvo on kohonnut alkoholinkäytön seurauksena, kestää käytön lopettamisen jälkeen joitakin viikkoja, että arvot normaalistuvat. Mikään mainituista entsyymimäärityksistä ei ole maksan ”kuntotesti”, vaan ne kuvaavat lähiaikoina syntyneen vaurion määrää, ei sitä paljonko maksa vielä kestää.

Entsyymikokeita tehtiin aikaisemmin etupäässä veren seerumista (siitä kokeen nimessä S-etuliite). Nykyään mittaukset tehdään yhä useammin plasmasta, jolloin nimessä käytetään P-etuliitettä. Viitearvot riippuvat määritystavasta: S-GT:n viitearvorajat miehille ovat 10–60 yksikköä litrassa, P-GT:n rajat yli 40-vuotiaille miehille 15–115 yksikköä litrassa. Viitearvon ylittävistä tuloksista ja niiden syistä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:
Maksa-arvot

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla