Jos jalat turpoavat pitkän paikallaanolon jälkeen, vilkastuta verenkiertoa lähtemällä kävelylle tai nostamalla jalat reilusti koholle.
Jos jalat turpoavat pitkän paikallaanolon jälkeen, vilkastuta verenkiertoa lähtemällä kävelylle tai nostamalla jalat reilusti koholle.

Helteellä tekee mieli löhötä ja syödä suolaista. Yhdistelmä on kuitenkin kutsuhuuto turvotukselle!

Turvotus ei ole yksin lämmön syytä. Moni etätyöläinen on sen tänä keväänä tuntenut jaloissaan.

– Jos istuu pitkään paikallaan esimerkiksi työpöydän ääressä, laskimot menevät tukkoon eikä veri pääse ylös jaloista. Turvotus on silloin vain aktiivisuuden puutetta, selittää yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn.

Istuminen kannattaisi keskeyttää säännöllisesti vaikkapa vesilasillisen hakureissulla. Taukojumpan tarpeesta muistuttavasta pomodoro-applikaatiostakin voi olla apua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolan turvottava vaikutus puolestaan perustuu sen kykyyn sitoa nestettä. Suolainen janottaa ja saa juomaan tavallista enemmän. Suola kuitenkin saa nesteen jämähtämään elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuma ilma jo itsessään turvottaa, ja ylipaino vielä lisää turvotuksen todennäköisyyttä. Jos vaivaan ei liity muita oireita, mutta se on jatkuvaa, säännöllinen liikunta ja painonhallinta auttavat pitkälle.

Yleensä pakottava ja raskas tunne jaloissa helpottaa pienen kävelylenkin jälkeen.

 

Laskimopaine synnyttää suonikohjut

Turvotuksen voi aiheuttaa myös sairaus, kuten laskimoiden vajaatoiminta. Se saattaa aiheuttaa myös näkyviä suonten pullistumia, suonikohjuja, tai iho-oireita.

Laskimoiden vajaatoiminta on naisilla yleisempää kuin miehillä. Raskaudet lisäävät sen riskiä.

Laskimoiden vajaatoiminnan aiheuttamaan jalkojen turvotukseen voi saada apua tukisukista. Niiden pitää kuitenkin olla tarpeeksi tukevat ja puristavat.

– Ykköspuristusluokan lentosukat auttavat lievään turvotukseen, mutta laskimoiden vajaatoimintaan tarvitaan kakkos- tai kolmospuristusluokan hoitosukkia, Währn neuvoo.

Jos sukat eivät auta, yksittäisiä tukkeutuneita ja pullottavia suonia voidaan poistaa vaahto-, laser- tai radiotaajuushoidolla.

Hoito onnistuu yleensä poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Veren tulo suoneen katkaistaan kokonaan, ja se surkastuu vähitellen pois.


Laskimotukos voi muuttua vaaralliseksi

Turvotus toisessa pohkeessa voi olla oire myös syvästä laskimotukoksesta. Silloin taustalla on yleensä jokin sille altistava tekijä.

– Tukos voi yllättää nuorenkin, jolla on geneettinen alttius, kun tämä alkaa vaikkapa käyttää e-pillereitä, Währn huomauttaa.

Laskimotukoksen riskiä lisäävät myös tupakointi, aikaisemmat vammat ja leikkaukset sekä pitkäaikainen paikallaanolo esimerkiksi lentokoneessa.

Parin tunnin välein olisi hyvä nousta jaloittelemaan ja tehdä paikalla istuessakin jalkojen verenkiertoa edistäviä harjoituksia, kuten pumpata jalkateriä päkiöiden varaan ja alas.

– Pohkeessa pysyttelevä tukos ei ole vaarallinen. Jos se lähtee liikkeelle ja päätyy keuhkoihin, se voi jopa uhata henkeä.

Voimakas pohkeen turvotus, jalan särkeminen levossa tai kävellessä tuntuva kipu voivat kieliä laskimotukoksesta.

Lääkäriin lähtemistä ei kannata lykätä varsinkaan silloin, jos oireita on useampi. Tukoksen mahdollisuutta voidaan selvittää verikokeella. Jos tukos löytyy, se liuotetaan lääkehoidolla.


Heikko sydänkin voi turvottaa

Molemminpuolinen jalkojen turvotus on varsinkin vanhoilla usein merkki sydämen vajaatoiminnasta.

– Sydän ei yksinkertaisesti jaksa pumpata tarpeeksi verta, joten nestettä kertyy, Währn kertoo.

Sydämen vajaatoimintaan liittyy yleensä hengitysvaikeuksia. Se voi myös aiheuttaa keuhkoihin turvotusta, joka yskittää varsinkin makuulla.

Tavallisimmin vaivan aiheuttaa korkea verenpaine.

Oireita voidaan hoitaa verenpaine- ja nesteenpoistolääkkeillä. Ensin kuitenkin pyritään korjaamaan elintapoja. Tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön vähentäminen, painonhallinta, vähäsuolainen ja tarpeeksi rautapitoinen ruokavalio yhdessä liikunnan kanssa lievittävät vajaatoimintaa, vaikkakaan ne eivät paranna sitä.

– Yleissääntö on, että jos turvotukseen liittyy muita oireita, se kannattaa selvittää lääkärissä. Kun syy on selvillä, vaivaakin osataan hoitaa oikein, Währn summaa. ◆

Asiantuntija: Patrik Währn, johtava lääkäri, Mehiläinen Töölö.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Helpotusta helteeseen

Hanki koirien viilennysmatto, joka voi olla maatessa lähinnä jalkojesi alla, tai istuessakin istumalihasten, reisien ja polvien alla. Kun sen geelitäytteet tulevat tulikuumiksi, se on ottanut jaloista pois liikaa kuumuutta ja anna sen latautua noin tunti sisällä pois auringosta. Voit myös laskostaa maton ja kastella sen kylmällä vedellä, ja kuivata tarkasti pyyhkeellä tai paperilla vaikka kuivatustelineen päällä. Se on heti käyttövalmis vaikka sängylle, jos olet kuivannut kunnolla. Jalat nauttivat tästä hoidosta helteellä, ja tuntuvat mukavan keveiltä. Suosittelen. Oman mattoni hankin Mustista ja Mirristä Scruffs-merkkisenä, mutta luultavasti muutkin toimivat aivan vastaavalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla