Mikä on korvaava lääke fibromyalgiaa sairastavalle, kun Somadril comp vedettiin pois myynnistä?


Potilaiden hyvänä pitämän lääkkeen poistuminen apteekkien lääkevalikoimasta on varsin yleinen ongelma. Vaikka korvaava lääke löytyisikin, se ei aina välttämättä tunnu yhtä hyvältä. Onhan lääkkeen tehossa pelkän lääkeainevaikutuksen lisäksi aina mukana aimo annos tuttuutta ja luottamusta ennenkin auttaneeseen lääkkeeseen. Monet muistanevat vielä esimerkiksi Cardiosedanin sydänlääkkeenä ja Paraflex compin selkäkipulääkkeenä.

Lääkkeen poistumiseen markkinoilta on monia syitä. Lääkkeen menekki voi olla niin vähäinen, että valmistajan ei kannata sitä tuottaa. Pelkkä epäily lääkkeen turvallisuudesta saattaa riittää myyntiluvan peruuttamiseen, samoin uusien tutkimusten tiedot huonosta tehosta. Somadril compin myyntiluvan väliaikaisen peruuttamisen syynä olivat sekä havaitut keskushermostohaitat että valmisteen väärinkäyttötapaukset. Näiden vuoksi Euroopan lääkevirasto katsoi, että valmisteen haitat ovat hyötyjä suuremmat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Somadrilin sisältämä lihasjännitystä poistavan karisoprodolin ja kipua lievittävän parasetamolin yhdistelmä on ollut monien fibromyalgiapotilaiden mielestä tehokas, mutta valitettavasti aivan vastaavaa valmistetta ei ole markkinoilla. Aikaisemmat vastaavat lääkkeet (esimerkiksi Paraflex comp) on vedetty pois paljolti samoista syistä kuin Somadril.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hieman toisentyyppisesti mutta silti kohtuullisen tehokkaasti vaikuttavia lääkkeitä kuitenkin on, esimerkiksi amitriptyliini (kauppanimeltä Triptyl), duloksetiini (Cymbalta) tai pregabaliini (Lyrica). Ei myöskään pidä unohtaa, että kuntoilu, lihasharjoittelu ja hyvä yöuni ovat fibromyalgian hoidossa vähintään yhtä tehokkaita kuin lääkkeet.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla