Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 40-vuotias nainen ja minulle puhkesi vyöruusu. Eikö se ole enemmänkin mummojen tauti? Mistä sen saa? Jääkö se elimistöön vaanimaan heikkoa lenkkiä puhjetakseen taas?

Ei vyöruusu ole mikään mummojen tauti. Sitä esiintyy miehillä ja naisilla suunnilleen yhtä paljon. Mummoilla ja vaareilla vyöruusua on nuorempia enemmän, mutta kyllä sitä tavataan alle 40-vuotiaillakin.

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka sairastetun vesirokon jälkeen jää aina piilevänä elimistöön. Virukset viettävät rauhallista elämää selkäytimen hermosolmukkeissa mitenkään isäntäänsä eli ihmistä häiritsemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus virus aktivoituu, lisääntyy ja vaeltaa hermoa pitkin iholle. Yleensä kyseessä on vartalon tuntohermo, joka toimii kapealla muutaman sentin leveällä vyöhykkeellä kehon toisessa puoliskossa. Tälle alueelle muodostuu rakkuloita ihohermon vyömäiselle alueelle. Ihottuman seutu on kipeä.
Vyöruusu paranee itsestään. Nykyään vaikeammissa tapauksissa annetaan viruslääkettä, joka nopeuttaa paranemista. Joskus parantuneen vyöruusun alueelle jää kiusallista hermosärkyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus vyöruusu puhkeaa jonkin ärsykkeen vaikutuksesta, esimerkiksi vamman, leikkauksen tai sädehoidon jälkeen. Useimmiten sen puhkeamisen syytä ei tiedetä. Onneksi vyöruusu ei yleensä puhkea uudestaan. Vaikka virus siis edelleen muhii kysyjän hermosolmukkeessa, se ei ole mikään huono enne. Virusta on varmaan useimmilla suomalaisilla sairastetun vesirokon jäljiltä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla