Onko kyse impotenssista, kun miehen siitin jäykistyy niin vähän, niin että yhdyntä on lähes mahdotonta? Edellisestä kerrasta on jo viisi vuotta. Voivatko kotikonstit auttaa vai tarvitaanko ammattiapua?

Erään yksinkertaisen ja käyttökelpoisen määritelmän mukaan impotenssista on kyse silloin, kun yhdyntään tarvittavaa siittimen jäykistymistä ei saavuteta kolmessa yhdynnässä neljästä. Tässä tapauksessa ongelma on pitkäaikainen ja jatkuva, joten kyse on varmaan impotenssista.

Lääkärinurani alkuaikoina impotenssin tärkeimpänä syynä pidettiin psyykkisiä tekijöitä. Sen jälkeen impotenssin syistä on kertynyt tietoa runsaasti. Nykyään tiedetään, että psyykkiset syyt ovat harvoin impotenssin takana ainakaan yksinään. Yleensä impotenssi johtuu jostakin elimistön toimintaan liittyvästä häiriöstä. Näitä voivat olla lantion elinten verenkiertohäiriöt, hermotoiminnan muutokset, hormonimuutokset, monien lääkkeiden haittavaikutukset ja jotkin yleissairaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parisuhde vaikuttaa luonnollisesti yhdynnän onnistumiseen, mutta jatkuvaa impotenssia ei voida parantaa kotikonstein. Koska kyseessä useimmiten on jokin todellinen elimistön häiriö, tarvitaan lääkärin tutkimusta. Näin voidaan usein vaikuttaa impotenssin syyhyn ja siten parantaa potenssia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos syytä ei voida poistaa, voidaan nykyään käyttää potenssia parantavaa lääkettä. Niitä on tällä hetkellä jo kahdenlaisia, jo monien tuntema sildenafiili (Viagra) ja uudempi apomorfiini (Uprima).

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla