Olin kolmisen vuotta sitten Papa-kokeessa, jossa todettiin HPV-muutoksia. Myöhemmissä kokeissa muutoksia ei enää ollut. Viime keväänä miehelleni ilmaantui penikseen syyliä, jotka todettiin HPV-kondyloomiksi. Voiko kyseessä olla sama virus kuin kolme vuotta sitten, vai onko aihetta epäillä miehen uskottomuutta?

HPV tulee englanninkielen sanoista human papilloomavirus. Se on yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti. Nuorilla naisilla sellainen on nykyään melkein joka toisella. Virus aiheuttaa kukkakaalimaisia syyliä eli kondyloomia ja naisilla limakalvomuutoksia etenkin kohdun suulle. Monilla oireita ei ole lainkaan, virus elelee hiljakseen sukupuolielimissä.

Koska kysymyksessä esitetään aika monimutkainen ja arkaluontoinen asia, katsoin parhaaksi varmistaa tietoja HYKSin sukupuolitautien poliklinikan lääkäriltä Eija Hiltunen-Backilta. Hänen mukaansa HPV:n käyttäytymistä ei voida ennustaa. Limakalvomuutokset parantuvat usein itsestään, kuten tässä ilmeisesti kävi. Siitä huolimatta virus on voinut jäädä vuosikausiksi oireettomana muhimaan emättimeen tai kohdun suulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mies on siis voinut saada avovaimolta viruksen silloinkin, kun Papa-kokeen tulos oli normaali. On mahdoton sanoa, missä vaiheessa tartunta on tapahtunut, sillä virus voi miehessäkin elellä oireettomana, kunnes se jossain vaiheessa aiheuttaa kondyloomia. Syitä viruksen aktivoitumiseen ei tiedetä.
Tässä tapauksessa on siis täysin mahdollista, että miehellä on sama virus kuin kysyjällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla