Olen liki 70-vuotias mies, ja oikeassa silmässäni on silmänpohjan rappeuma. Miten pääsisi hoitoon yliopistolliseen sairaalaan laser- tai lääkehoitoon?

Verkkokalvon rappeuma johtuu siitä, että silmän sisäpinnan valoa aistivat solut ja ns. pigmenttisolut vanhenevat. Tämä ajan mittaan rappeuttaa verkkokalvoa etenkin sen keskiosissa eli tarkannäkemisen alueella. Verkkokalvon rappeuma on yleisin syy yli 65-vuotiaiden näön heikkenemiseen. Onneksi se harvoin johtaa täydelliseen näön menetykseen.

Sairautta on kahta muotoa. Kuivassa muodossa verkkokalvon solut yksinkertaisesti vuosien mittaan hiljalleen rappeutuvat. Kuivaan muotoon ei ole mitään lääkehoitoa tai muutakaan parantavaa hoitoa.
Nesteisessä muodossa verkkokalvon alle kasvaa hauraita ja tihkuvia pieniä verisuonia, jolloin alueelle kertyy näköä haittaavia nestekertymiä ja verenvuotoja. Tämä muoto etenee nopeammin viikkojen ja kuukausien aikana. Noin 10–20 prosentilla nesteisestä muotoa sairastavilla potilailla voidaan uudissuonien aiheuttamia vaurioita rajata laser- tai sädehoidolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos on todettu verkkokalvon rappeuma, mitään automaattista apua ei yliopistollisestakaan sairaalasta löydy. Mahdollisuudet riippuvat siitä, mikä sairauden muoto on kyseessä. Silmälääkäri pystyy erottamaan silmänpohjaa tutkiessaan, onko kyseessä kuiva ja nesteinen muoto. Jos rappeuma on kuivaa laatua, yliopistosairaalan osaamisesta ei ole apua. Sen sijaan joissakin nesteisen muodon tapauksissa erityishoito voi auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka verkkokalvon rappeumassa hoitomahdollisuuden ovat usein vähäiset, näkemistä voidaan auttaa monilla apuvälineillä ja huolehtimalla, että valaistus on hyvä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko tutkittu vavan perinnöllisyytä?
Onko tutkittu ravinnon vaikutusta vaivaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla