Mitä oireita voi olla homeelle altistuttaessa, jos on töissä niin sanotussa hometalossa. Onko iltalämpö 37 astetta vielä normaalia, jos se on jokailtaista?

Yleisimmät homeiden aiheuttamat vaivat ovat ärsytysoireita: nenä on tukkoinen ja kutisee, kurkussa tuntuu karhealta, on kuivaa yskää, iho voi kutista ja silmissä tuntuu ärsytystä. Pahimmissa tapauksissa tulee yleisoireita, kuten väsymystä, pahoinvointia, kuumeilua sekä lihas- ja nivelkipuja.

Osalla ihmisiä todetaan varsinaisia allergisia oireita, esimerkiksi allergista tulehdusta silmissä tai nuhaa. Joskus voi puhjeta jopa astma. Poskionteloissa, keuhkoputkissa ja välikorvassa voi olla tavallista enemmän bakteeritulehduksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edellä mainitut oireet ovat aika yleisiä ja niihin voi sairastua ilman homeitakin. Jos oireita on monella ihmisellä yhtä aikaa ja jos asunnossa, koulussa tai työpaikalla on todettu homevaurioita, silloin oireiden aiheuttaja on todennäköisesti home.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iltalämpö 37 astetta on kyllä vielä normaali. Yksinään sen perusteella ei homeoireista voi päätellä mitään. Jos on muita edellä mainittuja oireita, homevaikutukset ovat mahdollisia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kuume ei ole ainoa taudin merkki. Moni vaarallinen tauti on salakavala sen takia, että kuume ei nouse ja lääkäriin mennään vasta sitten kun hengitys on vaikeaa. Keuhkokuume voi olla kuumeeton ja vaarallinen yhtä lailla. Kuumeettomuuden lisäksi on toinen mahdollinen reaktio sairastuessa, mikä liittyy kehon lämmönsäätelyyn: alilämpö. Voi sairastaa flunssaa ja olla viluinen, ja ilmoittaa töihin että on flunssassa ettei pääse tulemaan, mutta työnantaja ei välttämättä usko jos työntekijällä ei ole kuumetta. Saadako huono maine työpaikalla vai mennäkö töihin pahentamaan sairauden oireita?

  • ylös 18
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla