48-vuotiasta lukijaa Oulusta askarruttaa, kun silmälääkäri oli kysynyt kolesterolista todettuaan silmissä ”jotain jäykkyyttä”. Onko tilanne huolestuttava, kun silmissä on kolesterolin merkkejä?

Tietämättä, mitä silmälääkäri on kysyjän silmissä nähnyt, ei voi kantaa siihen, mikä on asian merkitys juuri kysyjän kohdalla. Mutta kolesteroli voi kyllä näkyä silmissäkin. Tavallisia, kenen tahansa havaittavissa olevia merkkejä ovat ihonalaiset kolesterolikeräytymät (xantelasmat) silmäluomissa. Näitä keräytymiä voi syntyä, jos veren kolesteroliarvot ovat korkeita, joskin noin puolessa tapauksessa potilaista syyt ovat muualla.

Silmälääkäri voi suorittamassaan silmänpohjien tutkimuksessa nähdä verisuonia, joiden seinämät ovat paksuntuneet ja jotka näyttävät ”jäykiltä”. Tämä voi johtua kolesterolikiteiden kertymisestä silmänpohjan verisuonten seinämiin, mikä puolestaan voi olla seurausta veren suuresta kolesterolipitoisuudesta. Näiden muutosten suhde yleiseen valtimoiden kalkkeutumiseen ei kuitenkaan ole selvä, mutta kun tällaista havaitaan, on kolesterolitaso syytä selvittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se, onko tilanne huolestuttava, riippuu sitten valtimosairauksien kokonaisriskin arviosta: onko erityisesti huonon (LDL) kolesterolin määrä suuri, mikä on verenpaine, onko henkilöllä muita riskitekijöitä kuten tupakointi, ylipaino ja liikunnan puute tai onko lähiomaisilla valtimosairauksia. Kokonaisriskistään kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla