Nimimerkki ”Marjut” kirjoittaa: Hei! olen 42-vuotias nainen. Olen nyt vanhemmalla iällä tavannut miehen, jonka kanssa haluaisimme lapsen. Millaiset mahdollisuudet minulla on tulla raskaaksi? Kuukautiskiertoni on 26 päivää. Mitä tulee ottaa huomioon, jos raskaus alkaa näin iäkkäänä?

Kuten kysyjä hyvin tietää, naisen ikä vaikuttaa merkittävästi raskauden mahdollisuuteen. Naisen hedelmällisyys heikkenee nopeasti jo 30 ikävuoden jälkeen. Tämä johtuu munasarjojen ”vanhenemisesta”, johon liittyy munarakkuloiden määrän väheneminen ja munasolujen laadun heikkeneminen. Yksilöllisiä eroja hedelmällisyyden alenemisessa on kuitenkin paljon. Sen sijaan miehen hedelmällisyys heikkenee selvästi myöhemmällä iällä ja hitaammin kuin naisella.

Naisen hedelmällisyyttä alentaa eniten munasolun ikääntyminen. Munasolut ovat olemassa syntymästä saakka, itse asiassa iso osa niistä on jo tuhoutunut, kun tyttö tulee murrosikään. Mies sen sijaan tuottaa uusia siittiösoluja koko ajan.

Nainen tulee vaihdevuosiin (menopaussiin), kun munarakkulat ovat loppuneet. Mutta jo kauan ennen tätä hedelmällisyys vähenee. Menopaussi-ikä ja hedelmällisyyden aleneminen ovat yhteydessä toisiinsa. Jos menopaussi on myöhäinen, nainen voi olla hedelmällinen pitkälle yli 40 vuoden iän. Ongelma on, että kenenkään kohdalla emme voi ennustaa lopullista vaihdevuosi-ikää.

Säännöllinen kuukautiskierto ei takaa normaalia munasolun hedelmöittymismahdollisuutta. Ensimmäinen merkki munasarjojen heikkenevästä toiminnasta on kuukautiskierron lyheneminen: aiemmin säännöllinen 28 päivän kierto on pituudeltaan enää 21–24 päivää. Kysyjän tapauksessa muutos kierrossa on varsin pieni.

Munasarjojen toimintakykyä arvioidessaan lääkäri voi käyttää apuna laboratorio- tai ultraäänitutkimusta. Nämä testimenetelmät eivät kuitenkaan ole kovin tarkkoja ennustamaan yksittäisen naisen kohdalla raskauden mahdollisuutta.

Munasarjojen toiminnan heikkenemisen lisäksi muut syyt voivat vaikeuttaa yli 40-vuotiaan naisen raskaaksi tulemista. Gynekologin vastaanotolla voidaan harkita, milloin tutkimuksia kannattaa tehdä.

Valitettavasti yli 40-vuotiaan naisen munasolun laatu ei ole yhtä hyvä kuin nuoremman, joten alkavista raskauksista suurempi osa menee kesken ja myös sikiön kromosomihäiriöiden riski kasvaa. 42-vuotiaan terveen naisen raskaus sujuu yleensä mukavasti, mutta kannattaa varautua vähän useampiin seurantakäynteihin raskauden aikana äitiysneuvolassa tai äitiyspoliklinikalla.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.