Nimimerkki ”Marjut” kirjoittaa: Hei! olen 42-vuotias nainen. Olen nyt vanhemmalla iällä tavannut miehen, jonka kanssa haluaisimme lapsen. Millaiset mahdollisuudet minulla on tulla raskaaksi? Kuukautiskiertoni on 26 päivää. Mitä tulee ottaa huomioon, jos raskaus alkaa näin iäkkäänä?

Kuten kysyjä hyvin tietää, naisen ikä vaikuttaa merkittävästi raskauden mahdollisuuteen. Naisen hedelmällisyys heikkenee nopeasti jo 30 ikävuoden jälkeen. Tämä johtuu munasarjojen ”vanhenemisesta”, johon liittyy munarakkuloiden määrän väheneminen ja munasolujen laadun heikkeneminen. Yksilöllisiä eroja hedelmällisyyden alenemisessa on kuitenkin paljon. Sen sijaan miehen hedelmällisyys heikkenee selvästi myöhemmällä iällä ja hitaammin kuin naisella.

Naisen hedelmällisyyttä alentaa eniten munasolun ikääntyminen. Munasolut ovat olemassa syntymästä saakka, itse asiassa iso osa niistä on jo tuhoutunut, kun tyttö tulee murrosikään. Mies sen sijaan tuottaa uusia siittiösoluja koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nainen tulee vaihdevuosiin (menopaussiin), kun munarakkulat ovat loppuneet. Mutta jo kauan ennen tätä hedelmällisyys vähenee. Menopaussi-ikä ja hedelmällisyyden aleneminen ovat yhteydessä toisiinsa. Jos menopaussi on myöhäinen, nainen voi olla hedelmällinen pitkälle yli 40 vuoden iän. Ongelma on, että kenenkään kohdalla emme voi ennustaa lopullista vaihdevuosi-ikää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säännöllinen kuukautiskierto ei takaa normaalia munasolun hedelmöittymismahdollisuutta. Ensimmäinen merkki munasarjojen heikkenevästä toiminnasta on kuukautiskierron lyheneminen: aiemmin säännöllinen 28 päivän kierto on pituudeltaan enää 21–24 päivää. Kysyjän tapauksessa muutos kierrossa on varsin pieni.

Munasarjojen toimintakykyä arvioidessaan lääkäri voi käyttää apuna laboratorio- tai ultraäänitutkimusta. Nämä testimenetelmät eivät kuitenkaan ole kovin tarkkoja ennustamaan yksittäisen naisen kohdalla raskauden mahdollisuutta.

Munasarjojen toiminnan heikkenemisen lisäksi muut syyt voivat vaikeuttaa yli 40-vuotiaan naisen raskaaksi tulemista. Gynekologin vastaanotolla voidaan harkita, milloin tutkimuksia kannattaa tehdä.

Valitettavasti yli 40-vuotiaan naisen munasolun laatu ei ole yhtä hyvä kuin nuoremman, joten alkavista raskauksista suurempi osa menee kesken ja myös sikiön kromosomihäiriöiden riski kasvaa. 42-vuotiaan terveen naisen raskaus sujuu yleensä mukavasti, mutta kannattaa varautua vähän useampiin seurantakäynteihin raskauden aikana äitiysneuvolassa tai äitiyspoliklinikalla.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla