Kysyn apua läheiselleni. 15-vuotiaalla tytöllä kuukautiset ovat alkaneet 13-vuotiaana, sen jälkeen hän on kahden vuoden aikana kasvanut rajusti. Nyt pituus on 167 cm ja paino 83 kg. Rintoihin, reisiin, käsivarsiin on tullut raskausarven tapaisia jälkiä. Missä asiaa voisi selvittää?

Yleisesti voidaan sanoa että lapsen ja nuoren kasvun arviointi edellyttää pitkää seurantaa, kasvukäyrien piirtämistä ja niiden tulkitsemista. Erikoislääkärin tutkimukseen voidaan lähettää, jos kasvussa on selvää poikkeavuutta. Sekä neuvolassa että koulussa seurataan pituuden ja painon kehitystä. Kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa pitäisi siis tulla esiin, jos kasvu on poikkeava.

Murrosiän pituuskasvu on kolmivaiheinen. Alkumurrosiän hitaan kasvun jälkeen seuraa noin kaksi vuotta kestävä nopean kasvun vaihe, ns. kasvupyrähdys, jonka jälkeen kasvu jälleen hidastuu ja lopulta päättyy. Kasvupyrähdyksen huippu sattuu tytöillä keskimäärin 12 vuoden ja pojilla 14 vuoden ikään. Kuukautisten alkamisen jälkeen pituus lisääntyy vielä 3–11 cm, keskimäärin 7 cm. Kasvun kiihtyminen alkaa yleensä samoihin aikoihin kuin rinnat alkavat kasvaa. Suomalaisten tyttöjen keskimääräinen kuukautisten alkamisikä on 13,3 vuotta. Näin ollen kysyjän kertomassa tilanteessa tytön kuukautiset ovat alkaneet tavalliseen aikaan ja hänen tämän hetkinen pituutensa on normaali.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelmana lieneekin liiallinen painon nousu. Lasten ja nuorten ylipainon arviointi silmämääräisesti ei aina ole helppoa. Paino ja pituus voidaan muuttaa lasten painoindeksin lukemaksi, joka kertoo, onko lapsi tai nuori normaalipainoinen, ylipainoinen vai alipainoinen. Lasten ja nuorten painoindeksi lasketaan samalla tavalla kuin aikuistenkin, mutta lasten painoa tulee aina arvioida käyttäen aikuista vastaavaa painoindeksiä. Siinä lasten painoindeksi muutetaan iänmukaisella kertoimella aikuista vastaavaksi. Lasten aikuista vastaava painoindeksi saadaan laskurista. Laskurin avulla voidaan arvioida sekä ylipainoa että alipainoa. Aikuista vastaava painoindeksi kuvastaa hyvin lapsen rasvaprosenttia. Katsoin laskurista tytön painoindeksin, se on 29,9 kg/m2, eli jonkin verran suosituksia suurempi. Painon kehitykseen, ruokavalioon ja liikuntaan on hyvä kiinnittää huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arpijuovia (raskausarpia) syntyy monelle naiselle raskauden aikana, erityisesti rintoihin, alavatsaan ja reisiin. Raskausarpia tavataan myös kahdella kolmasosalla murrosikäisistä tytöistä ja nuorista naisista. Syynä on useimmiten nopea painonnousu, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi vaan ihon sidekudos repeää. Onneksi ne vuosien mukana vaalenevat ja tasoittuvat, jos paino pysyy kurissa.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla