Kysyn apua läheiselleni. 15-vuotiaalla tytöllä kuukautiset ovat alkaneet 13-vuotiaana, sen jälkeen hän on kahden vuoden aikana kasvanut rajusti. Nyt pituus on 167 cm ja paino 83 kg. Rintoihin, reisiin, käsivarsiin on tullut raskausarven tapaisia jälkiä. Missä asiaa voisi selvittää?

Yleisesti voidaan sanoa että lapsen ja nuoren kasvun arviointi edellyttää pitkää seurantaa, kasvukäyrien piirtämistä ja niiden tulkitsemista. Erikoislääkärin tutkimukseen voidaan lähettää, jos kasvussa on selvää poikkeavuutta. Sekä neuvolassa että koulussa seurataan pituuden ja painon kehitystä. Kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa pitäisi siis tulla esiin, jos kasvu on poikkeava.

Murrosiän pituuskasvu on kolmivaiheinen. Alkumurrosiän hitaan kasvun jälkeen seuraa noin kaksi vuotta kestävä nopean kasvun vaihe, ns. kasvupyrähdys, jonka jälkeen kasvu jälleen hidastuu ja lopulta päättyy. Kasvupyrähdyksen huippu sattuu tytöillä keskimäärin 12 vuoden ja pojilla 14 vuoden ikään. Kuukautisten alkamisen jälkeen pituus lisääntyy vielä 3–11 cm, keskimäärin 7 cm. Kasvun kiihtyminen alkaa yleensä samoihin aikoihin kuin rinnat alkavat kasvaa. Suomalaisten tyttöjen keskimääräinen kuukautisten alkamisikä on 13,3 vuotta. Näin ollen kysyjän kertomassa tilanteessa tytön kuukautiset ovat alkaneet tavalliseen aikaan ja hänen tämän hetkinen pituutensa on normaali.

Ongelmana lieneekin liiallinen painon nousu. Lasten ja nuorten ylipainon arviointi silmämääräisesti ei aina ole helppoa. Paino ja pituus voidaan muuttaa lasten painoindeksin lukemaksi, joka kertoo, onko lapsi tai nuori normaalipainoinen, ylipainoinen vai alipainoinen. Lasten ja nuorten painoindeksi lasketaan samalla tavalla kuin aikuistenkin, mutta lasten painoa tulee aina arvioida käyttäen aikuista vastaavaa painoindeksiä. Siinä lasten painoindeksi muutetaan iänmukaisella kertoimella aikuista vastaavaksi. Lasten aikuista vastaava painoindeksi saadaan laskurista. Laskurin avulla voidaan arvioida sekä ylipainoa että alipainoa. Aikuista vastaava painoindeksi kuvastaa hyvin lapsen rasvaprosenttia. Katsoin laskurista tytön painoindeksin, se on 29,9 kg/m2, eli jonkin verran suosituksia suurempi. Painon kehitykseen, ruokavalioon ja liikuntaan on hyvä kiinnittää huomiota.

Arpijuovia (raskausarpia) syntyy monelle naiselle raskauden aikana, erityisesti rintoihin, alavatsaan ja reisiin. Raskausarpia tavataan myös kahdella kolmasosalla murrosikäisistä tytöistä ja nuorista naisista. Syynä on useimmiten nopea painonnousu, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi vaan ihon sidekudos repeää. Onneksi ne vuosien mukana vaalenevat ja tasoittuvat, jos paino pysyy kurissa.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.