32-vuotias naiskysyjä on käynyt terveystarkastuksessa, jossa tutkitut asiat olivat muuten normaalit, mutta rutiinisti tutkitussa pienessä verenkuvassa veren valkosolujen määrä oli 12,5 (109/l). Mistä valkosolujen normaalia suurempi määrä voisi johtua? Kysyjällä oli ollut pientä flunssaa aikaisemmin. Voiko olla rauhallisin mielin, kun muuten ei ole terveydessä huomannut mitään poikkeavaa?

Niin sanottu pieni verenkuva on tutkimus, jolla selvitetään tavallisimpien verisolujen, puna- ja valkosolujen sekä verihiutaleiden, määrää. Näiden tutkiminen on tarpeellista, kun epäillään tulehdusta tai esimerkiksi anemiaa. Jos pieni verenkuva otetaan rutiininomaisesti terveeltä ihmiseltä, on riskinä, että löydetään normaalista poikkeavia tuloksia ja aiheutetaan ehkä tarpeetonta huolta. Laboratoriotutkimusten viitearvojen (”normaaliarvojen”) määritelmästä johtuu, jos terveeltä ihmiseltä tutkitaan 20 laboratoriotutkimusta, niistä keskimäärin yhden tulos poikkeaa ”normaalista”.

Veren valkosolujen määrä lisääntyy monissa tulehdussairauksissa, torjuvathan valkosolut tulehduksia. Jotkin lääkkeet, henkinen ja ruumiillinen rasitus vovati lisätä valkosolujen määrää . Huomattavasti harvinaisempi syy valkosolujen määrän lisääntymiseen on leukemia, ja tällöin määrä kasvaa yleensä erittäin voimakkaasti. Suomessa käytössä olevat valkosolujen määrän viitealue aikuisilla on 3,4–8,2 109/l.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsensä terveeksi tuntevan, äskettäin flunssan sairastaneen henkilön ei tarvitse olla huolissaan valkosoluarvosta 12,5. Todennäköinen syy tällaiseen arvon nousuun on viaton, mutta verenkuvan kontrollointi muutaman viikon sisällä on kuitenkin hyvä tapa varmistaa asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 olisi tässä hieman kommenttia onko syytä huoleen ?Hei kysyn tässä nyt samalla aiheesta kun itse olin sairaalassa heinäkuussa kaksi viikkoa alkoi angiinalla ,sekä verenmyrkytys lääkkeistä eli lääke aineiden aiheuttama neutropenia ja siitä 350 tulehdus arvot kuume oli kävi 43 välissä. Korkea oli. Ja selvisi että valkosolutkin on kohollaan ja vieläkin vaikka käynyt labrassa ne ovat 44 ja 48 välillä olisko syytä lisätutkimuksiin on aika usein kipeenä flunssassa ja kuume sahailee.  onko syytä epäilyyn kun eräs henkilö totesi minulla sitten imusolmuke jutun joka kerryttää nestettä kehoon käsivarsiin ja kaikkialle. Millä ne saisi hoidettua olen nuori 37 ikänen elämää edessä vielä paljon hyvää syksyä jatkoja toivon pikaista vastausta 

  • ylös 57
  • alas 89
Sisältö jatkuu mainoksen alla