Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rannemurtuman jälkeen minulla todettiin osteopenia vuonna 2005. Olin siinä vaiheessa jo lyhentynyt lähes 4 cm, pituutta oli 164 cm. Olen ollut siinä uskossa, että lyheneminen on yksi merkki mahdollisesta osteoporoosista. Olenko väärillä jäljillä? Nyt pituuteni on 163 cm.

Luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen luuta hajoaa enemmän kuin uutta syntyy ja luun määrä alkaa pienetä. Naisilla väheneminen kiihtyy vaihdevuosien aikana niin, että nainen menettää elämänsä aikana luuaineksestaan puolet.

Luun tiheyttä voidaan mitata röntgenabsorptiomenetelmällä. Osteopenialla tarkoitetaan juuri tiheyden vähenemistä ja raja osteopenian ja osteoporoosin välillä on vain määritelty tietyksi tiheyden määräksi. Osteoporoosiksi katsotaan se, että luu on heikentynyt niin paljon, että se altistaa murtumalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osteoporoosi ei sellaisenaan aiheuta oireita. Jos osteoporoosiin liittyy vaikkapa selkäkipua, syynä voivat olla nikamiin tulleet pienemmät tai suuremmat puristusmurtumat. Tämä pelkästään ei kuitenkaan riitä lyhentämään pituutta, vaan iän myötä tapahtuvaan pituuden menetykseen on useita syitä. Lyheneminen johtuu luukadon lisäksi asennon ja ryhdin muutoksista, erityisesti rintarangan käyryyden lisääntymisestä, nikamavälilevyjen kokoonpuristumisesta sekä nikamia tukevien nivelsiteiden höllentymisestä. Yli 60-vuotiailla pituus lyhenee keskimäärin noin 2 cm kymmenessä vuodessa, naisilla enemmän kuin miehillä.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Siis ennen on saatu enemmän D-vitamiinia ja siksi nykyään lasten luut katkeaa?? No tuskin! Voisi katsoa peiliin se jotka kehtaa kirjottaa tommottis. Ja se oikea syy onnn...liikunnan puute! Voi järjen köyhyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla