Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rannemurtuman jälkeen minulla todettiin osteopenia vuonna 2005. Olin siinä vaiheessa jo lyhentynyt lähes 4 cm, pituutta oli 164 cm. Olen ollut siinä uskossa, että lyheneminen on yksi merkki mahdollisesta osteoporoosista. Olenko väärillä jäljillä? Nyt pituuteni on 163 cm.

Luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen luuta hajoaa enemmän kuin uutta syntyy ja luun määrä alkaa pienetä. Naisilla väheneminen kiihtyy vaihdevuosien aikana niin, että nainen menettää elämänsä aikana luuaineksestaan puolet.

Luun tiheyttä voidaan mitata röntgenabsorptiomenetelmällä. Osteopenialla tarkoitetaan juuri tiheyden vähenemistä ja raja osteopenian ja osteoporoosin välillä on vain määritelty tietyksi tiheyden määräksi. Osteoporoosiksi katsotaan se, että luu on heikentynyt niin paljon, että se altistaa murtumalle.

Osteoporoosi ei sellaisenaan aiheuta oireita. Jos osteoporoosiin liittyy vaikkapa selkäkipua, syynä voivat olla nikamiin tulleet pienemmät tai suuremmat puristusmurtumat. Tämä pelkästään ei kuitenkaan riitä lyhentämään pituutta, vaan iän myötä tapahtuvaan pituuden menetykseen on useita syitä. Lyheneminen johtuu luukadon lisäksi asennon ja ryhdin muutoksista, erityisesti rintarangan käyryyden lisääntymisestä, nikamavälilevyjen kokoonpuristumisesta sekä nikamia tukevien nivelsiteiden höllentymisestä. Yli 60-vuotiailla pituus lyhenee keskimäärin noin 2 cm kymmenessä vuodessa, naisilla enemmän kuin miehillä.
 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Osteopenia vai –poroosi?

Suomessa käytetään eniten maitotuotteita ja silti johdamme osteoporoositilastoja. Yli puolet maailman väestöstä EI juo maitoa, eikä heillä ole osteoporoosia, joten mihin suomalainen tarvitsee imeväisten ruokaa? Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos. Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa...
Lue kommentti