Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rannemurtuman jälkeen minulla todettiin osteopenia vuonna 2005. Olin siinä vaiheessa jo lyhentynyt lähes 4 cm, pituutta oli 164 cm. Olen ollut siinä uskossa, että lyheneminen on yksi merkki mahdollisesta osteoporoosista. Olenko väärillä jäljillä? Nyt pituuteni on 163 cm.

Luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen luuta hajoaa enemmän kuin uutta syntyy ja luun määrä alkaa pienetä. Naisilla väheneminen kiihtyy vaihdevuosien aikana niin, että nainen menettää elämänsä aikana luuaineksestaan puolet.

Luun tiheyttä voidaan mitata röntgenabsorptiomenetelmällä. Osteopenialla tarkoitetaan juuri tiheyden vähenemistä ja raja osteopenian ja osteoporoosin välillä on vain määritelty tietyksi tiheyden määräksi. Osteoporoosiksi katsotaan se, että luu on heikentynyt niin paljon, että se altistaa murtumalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osteoporoosi ei sellaisenaan aiheuta oireita. Jos osteoporoosiin liittyy vaikkapa selkäkipua, syynä voivat olla nikamiin tulleet pienemmät tai suuremmat puristusmurtumat. Tämä pelkästään ei kuitenkaan riitä lyhentämään pituutta, vaan iän myötä tapahtuvaan pituuden menetykseen on useita syitä. Lyheneminen johtuu luukadon lisäksi asennon ja ryhdin muutoksista, erityisesti rintarangan käyryyden lisääntymisestä, nikamavälilevyjen kokoonpuristumisesta sekä nikamia tukevien nivelsiteiden höllentymisestä. Yli 60-vuotiailla pituus lyhenee keskimäärin noin 2 cm kymmenessä vuodessa, naisilla enemmän kuin miehillä.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Suomessa käytetään eniten maitotuotteita ja silti johdamme osteoporoositilastoja.

Yli puolet maailman väestöstä EI juo maitoa, eikä heillä ole osteoporoosia, joten mihin suomalainen tarvitsee imeväisten ruokaa?

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

 

  • ylös 22
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla