Kuvat
Shutterstock

Ihminen ilman mitään ahdistusta on aika outo tapaus ja paniikkikohtauksiakin voi tulla silloin tällöin kelle vain. Mutta milloin kyse on häiriöstä, johon tarvitaan apua?

Kysymys:

Olen 24-vuotias mies. Kärsin ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Minulla on aiemmin todettu rauhoittavien ja unilääkkeiden haitallista käyttöä. Saanko kyseisiä lääkkeitä enää tai onko joitain muita lääkkeitä, jotka voisivat auttaa minua? Olen ollut yli 2 vuotta ilman päihteitä ja lääkkeitä.

Vastaus:

KYSYJÄ on päätynyt ahdistuneisuushäiriöiden hoidon ydinkysymysten äärelle. Ensimmäinen asia olisi tietysti tarkentaa diagnoosia eli kartoittaa sitä, mistä kaikesta oirehdinnassa on kysymys.

Ahdistuneisuutta on monenlaista. Kaikki ei edes ole sairaalloista. Ihminen ilman mitään ahdistusta on aika outo tapaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paniikkikohtauksiakin voi olla silloin tällöin kenellä hyvänsä ilman, että kyseessä on paniikkihäiriö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ahdistuneisuushäiriöitä hoidetaan puhumalla eli jonkinlaisen psykoterapian avulla ja joskus lääkityksen avulla.

Hoitomuotoja voidaan myös yhdistää. Nettiterapiaakin on helposti saatavilla.

Joskus jopa pelkkä neuvonta rauhoittaa tilannetta niin, että ihminen rohkaistuu sietämään ja kuuntelemaan tunteitaan ilman, että niitä täytyy heti olla tasoittamassa pois.

Joskus ahdistuneisuus liittyy päihteiden käyttöön. Usein rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden haitalliseen käyttöön liittyy muuta  päihdekäyttäytymistä, jolloin asiaa varmasti joudutaan käymään vastaanotolla läpi aika tarkasti.

Hienoa, että kysyjä on ollut näistä ongelmista irti parikin vuotta!

Selvien ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa voidaan kokeilla ns. SSRI-masennuslääkkeitä. Teho saadaan muutamassa viikossa, ja käyttöä voidaan jatkaa esto- tai ylläpitohoitona. Niihin ei liity sellaisia riippuvuusongelmia, joita rauhoittavien lääkkeiden kanssa syntyy.

Lääkevaihtoehtoja on muitakin.

Jos aiemmin on ollut vaikeuksia rauhoittavien lääkkeiden hallinnassa, niitä kannattaa välttää vastaisuudessakin. Niiden perään ei kannata haikailla, vaan mennä esimerkiksi terveyskeskuksen psykiatrisen hoitajan luo kartoittamaan ahdistuneisuuden ilmenemistä ja hoitovaihtoehtoja.

Lue lisää ahdistuneisuushäiriön nettiterapiasta Mielenterveystalosta

 

Aki Rovasalo
psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jorexi

Paniikkihäiriöden jatkuessa väärän lääkitysen aikana voi lopputulos olla ikuinen pniikki kaikkea kohtaan. Minulta vietiin diapam 10mg
Ilman hidasta laskua ja nyt olen ihmisraunio..lääkäreille vastuuta!

  • ylös 25
  • alas 7
Vierailija

Lääkärit täysin hysteerisiä bentsodiatsepiineista !
Pieni määrä bentsoa esim.opamox 3×15mg/vrk on erittäin hyvä ratkaisu lukemattomille ihmisille joilta tuo paras toiminnan ylläpitävä lääke on jostakin syystä lopetettu !
Ilmeisesti lääketeollisuus käärii liian vähän voittoa kun valmistus halpaa !
Tietysti tämä on paljon väärinkäytetty lääke !
Oikeinkäytettynä erittäin hyvä !

Sisältö jatkuu mainoksen alla