Olen ihmetellyt, että mitä ovat "räjähtelyt" päässä. Jo vuosia on ollut epämääräisin väliajoin outoja tuntemuksia, aivan kuin sähkövirta menisi pääni läpi. Joskus räjähtää, niin että säikähdän. Tämä räjähdys tai virran kulkeminen, kestää vain sekunnin murto osan. Tämä tapahtuu aina, kun olen mennyt nukkumaan ja yritän saada unta. Pitäisikö mennä lääkäriin tämän takia. Olen perusterve 74-vuotias normaalipainoinen nainen. Ulkoilen ja harrastan paljon liikuntaa. Kolesterolit hyvät, verenpaine normaali, sokeriarvot normaalit eikä ole mitään vakituista lääkitystä.

Onpa erikoinen oire, mutta selitys saattaa olla tavallistakin tavallisempi – sikäli kuin kysymyksessä on todellakin vain nukkumaan mennessä ilmaantuva oire. Ensimmäinen mieleen tuleva selitys on jokseenkin kaikilla ihmisillä ilmenevät nukahdusvaiheen lihasnykäykset, jotka voivat tuntua dramaattisiltakin. Joskus sävähdys käy läpi koko kehon, joskus se rajoittuu pienemmälle alueelle. Voipa siinä lähes unessa ollessa tämä tuntua pään ”räjähdyksenäkin”.

Näitä uneen vaipumiseen liittyviä säpsähdyksiä on selitetty monella tavalla, mutta selvää vastausta ei ole. Ilmeisesti kyse on jollakin tavoin siitä, että lihakset rentoutuvat, kun aivokuori vielä osittain valvoo, ja tämä epäsuhta ikään kuin ”korjataan” reflektorisella säpsähdyksellä. Säpsähdykseen liittyy usein putoamisen tunne. Joidenkin lähteiden mukaan kahvin juonti tai fyysinen rasitus vähän ennen nukkumaan menoa voi herkistää oireelle.

Muut mahdolliset selitykset kysyjän pään ”räjähtelyyn” jäävät tietojen perusteella avoimeksi. Jos oireet esiintyvät muulloinkin kuin nukkumaan mennessä tai väsymystilassa, on aiheellista keskustella  lääkärin kanssa, olisiko kuitenkin selvitettävä epileptisten purkausten mahdollisuutta.

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Päässä ”räjähtelee”?

Tosi hyvä artikkeli, sillä myös minulla on ollut ns. sähköpurkauksia. Ensin niitä tuli silloin tällöin ja nykyään ne tulevat joka ilta juuri ennen nukahtamista. Sähköpurkauksia, lähinnä päässä korvien läpi, saattaa tulla useita peräkkäin joko lievinä tai voimakkaina. Välillä pelkään mennä nukkumaan ja katsonkin tv:tä väsymiseen asti, mutta silti ne tulevat. Halusin selvittää lääketieteellistä syytä em. oireisiin. Olen käynyt korvalääkärillä, neurologilla, ortopedilla (niskoissa todettu kulumaa...
Lue kommentti
Vierailija

Päässä ”räjähtelee”?

Minulla myös samanlaisia tuntemuksia harvakseltaan ennen nukahtamista (en pysty nyt muistamaan, tapahtuuko niitä muulloin). Se on ikäänkuin sähköpurkaus kulkisi läpi pään. Tuntemus on erilainen kuin lihassäpsähdykset, joita myös tunnen harvakseltaan nukahtamisvaiheessa. Olen itse lääkäri ja ihmetellyt, että mitähän ne on. Käynyt mielessä epileptinen purkaus.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.