Olen ihmetellyt, että mitä ovat "räjähtelyt" päässä. Jo vuosia on ollut epämääräisin väliajoin outoja tuntemuksia, aivan kuin sähkövirta menisi pääni läpi. Joskus räjähtää, niin että säikähdän. Tämä räjähdys tai virran kulkeminen, kestää vain sekunnin murto osan. Tämä tapahtuu aina, kun olen mennyt nukkumaan ja yritän saada unta. Pitäisikö mennä lääkäriin tämän takia. Olen perusterve 74-vuotias normaalipainoinen nainen. Ulkoilen ja harrastan paljon liikuntaa. Kolesterolit hyvät, verenpaine normaali, sokeriarvot normaalit eikä ole mitään vakituista lääkitystä.

Onpa erikoinen oire, mutta selitys saattaa olla tavallistakin tavallisempi – sikäli kuin kysymyksessä on todellakin vain nukkumaan mennessä ilmaantuva oire. Ensimmäinen mieleen tuleva selitys on jokseenkin kaikilla ihmisillä ilmenevät nukahdusvaiheen lihasnykäykset, jotka voivat tuntua dramaattisiltakin. Joskus sävähdys käy läpi koko kehon, joskus se rajoittuu pienemmälle alueelle. Voipa siinä lähes unessa ollessa tämä tuntua pään ”räjähdyksenäkin”.

Näitä uneen vaipumiseen liittyviä säpsähdyksiä on selitetty monella tavalla, mutta selvää vastausta ei ole. Ilmeisesti kyse on jollakin tavoin siitä, että lihakset rentoutuvat, kun aivokuori vielä osittain valvoo, ja tämä epäsuhta ikään kuin ”korjataan” reflektorisella säpsähdyksellä. Säpsähdykseen liittyy usein putoamisen tunne. Joidenkin lähteiden mukaan kahvin juonti tai fyysinen rasitus vähän ennen nukkumaan menoa voi herkistää oireelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muut mahdolliset selitykset kysyjän pään ”räjähtelyyn” jäävät tietojen perusteella avoimeksi. Jos oireet esiintyvät muulloinkin kuin nukkumaan mennessä tai väsymystilassa, on aiheellista keskustella  lääkärin kanssa, olisiko kuitenkin selvitettävä epileptisten purkausten mahdollisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tosi hyvä artikkeli, sillä myös minulla on ollut ns. sähköpurkauksia. Ensin niitä tuli silloin tällöin ja nykyään ne tulevat joka ilta juuri ennen nukahtamista. Sähköpurkauksia, lähinnä päässä korvien läpi, saattaa tulla useita peräkkäin joko lievinä tai voimakkaina. Välillä pelkään mennä nukkumaan ja katsonkin tv:tä väsymiseen asti, mutta silti ne tulevat. Halusin selvittää lääketieteellistä syytä em. oireisiin. Olen käynyt korvalääkärillä, neurologilla, ortopedilla (niskoissa todettu kulumaa), kardiologilla ja fysioterapiassa em. kaularangan kulumien ja niskakipujen vuoksi. Minulla on ollut 48 tunnin holteri, tehty eeg-tutkimus (yö nukkumatta) sekä kaularangan että pään magneettikuvaukset. Missään ei lyötynyt normaalista poikkeavaa syytä. Tietenkään aivokäyrätutkimuksen aikana ei tullut yhtään sykäystä, sillä en päässyt nukahtamisvaiheeseen ollenkaan siinä lyhyessä ajassa. Holterin aikana oli muutama sähkösykäys päässä, mutta ne eivät vaikuttaneet sydänkäyrään poikkeavasti. Erikoislääkärit ihmettelevät oireita ja toteavat, että ne eivät kuulu heidän repertuaariin. Miten pääsen eroon pään sähköpurkauksista, kun nukahtamislääkkeetkään eivät auta?

  • ylös 27
  • alas 30

Minulla myös samanlaisia tuntemuksia harvakseltaan ennen nukahtamista (en pysty nyt muistamaan, tapahtuuko niitä muulloin). Se on ikäänkuin sähköpurkaus kulkisi läpi pään. Tuntemus on erilainen kuin lihassäpsähdykset, joita myös tunnen harvakseltaan nukahtamisvaiheessa. Olen itse lääkäri ja ihmetellyt, että mitähän ne on. Käynyt mielessä epileptinen purkaus.

  • ylös 25
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla