Sisarellani diagnosoitiin joku vuosi sitten kaksisuuntainen mielialahäiriö. Hän käyttää lääkkeitä huolestuttavan paljon ja hänen käytöksensä ja mielialansa vaihtelevat laidasta laitaan. Hän on hyvin huomionhakuinen, materialistinen, ei kestä minkäänlaisia ristiriitoja ja valehtelee usein. En voi enää puhua hänen kanssaan ilman että riitelemme, minkä vuoksi näemme toisiamme vähemmän ja vähemmän. Tuntuu kuin hän ei haluaisi parantua vaan hallita sairaudellaan ympäristöään. Tiedän että hänen sairautensa on rankka eikä hän ehkä koskaan parane, mutta tiedän myös monien kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivien tulevan hyvin toimeen sairautensa kanssa. Tavatessani sisartani hän mainitsee aina, että hän sairautensa on 50-prosenttisesti periytyvä ja että joku meistä sisaruksista todennäköisesti sairastuu, aivan kuin hän toivoisi sitä. Voiko kaksisuuntainen mielialahäiriö olla noin periytyvä, jos kumpikaan meidän vanhemmista ei sairasta sitä?

Sisaresi käytös ei oikein selity pelkästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön perusteella. Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista selvästi rajatut mania- tai depressiojaksot, joiden välillä henkilö voi hyvin eikä suinkaan ole sisaresi tapaan huomionhakuinen ja totuuttakiertävä. Tämä puoli sisaresi käytöksestä selittyy hänen itsetuntonsa hauraudella. Sisaresi tragedia on, että hän yrittää hallita omaa yksinäisyyttään ja pahaa oloaan tavalla, joka ajaa hänen ystävänsä ja sukulaisensa entistä kauemmaksi. Yhtä traagista on se, että ihmistä on todella vaikea auttaa ongelmissaan, ellei hän itse näe lainkaan omaa osuuttaan erilaisissa ongelmissaan.

Perinnölliset tekijät vaikuttavat alttiuteen sairastua kaksisuuntaisen mielialahäiriöön, mutta ei aivan niin voimakkaasti kuin sisaresi väittää. Jos sisaremme tai veljemme sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä eikä kumpikaan vanhemmistamme sairasta tätä sairautta, meillä on noin 10 prosentin riski sairastua elämämme aikana tähän sairauteen. Vaikka tätä sairautta sairastavilla onkin läpi elämänsä alttius sairastua sairausjaksoihin, valtaosalla heistä jaksojen uusiutuminen voidaan estää käyttämällä säännöllisesti asianmukaisia lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla