Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Nimimerkki ”Epätietietoinen” kysyy rintojen terveydestä. Huhtikuun Hyvä Terveys -lehdessä oli artikkeli ”Kauniit ja terveet rinnat”. Lopussa suositeltiin, että jos nännit ovat kääntyneet sisäänpäin, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Kysyjä on 30-vuotias terve, lapseton nainen ja hänen molemmat nänninsä ovat aina olleet kääntyneinä sisäänpäin. Ulos ne tulevat vain ärsytettyinä. Hän ei ole asiasta ollut huolissaan, mutta miettii, olisiko hyvä nyt kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen.

Huhtikuun lehdessä kerrottiin rintojen seurannasta. Aihe on tärkeä, koska rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus, ja suuri osa rintasyövistä löytyy naisen itsensä epäilemän muutoksen perusteella. Tyypillinen rintasyöpään viittaava löydös rinnassa on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy. Tähän voi liittyä ihon vetäytyminen kuopalle kyhmyn kohdalla, tai nänni voi olla sisäänvetäytynyt kyhmyn kasvaessa. Kysyjän tapauksessa nännit ovat aina olleet sisään vetäytyneet, ja ne tulevat ulos ärsytettäessä. Tällaisessa tapauksessa ei ole kyse syövästä tai muutenkaan vaarallisesta oireesta.

Kasvaimeen viittaa, että nänni vetäytyy sisäänpäin lyhyen ajan kuluessa ja ilmiö on toispuoleinen. Silloin on syytä harkita mammografiaa ja rinnan ultraäänitutkimusta. Tutkimuksen aihe on myös ihottuman tapainen muutos nännin seudussa ja poikkeava erite nännistä. Vain toisessa rinnassa oleva tarkkarajainen, hilseilevä, kortisonivoiteisiin reagoimaton nännin ja nännipihan ihottuma voi keski-ikäisellä ja sitä vanhemmalla olla syövän merkki. Siitä pitää ottaa koepala. Kellertävä toispuolinen erite tai verinen erite edellyttää aina kasvaimen poissulkemista. Maitomainen (vihertävä, rusehtava tai keltainen) erite tai erite useammasta kuin yhdestä nännitiehyestä taas ei viittaa syöpään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjällä ei vielä ole lapsia. Hän saattaa miettiä, tuleeko imetys aikanaan onnistumaan. Siihen ei ole mitään esteitä. Ennen imetystä voi nänniä ärsyttää joko sormin pyörittämällä tai käsipumpun avulla, jolloin nänni tulee vielä helpommin esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla