Mitä sukupuoliherpestartunnan saaneen raskautta suunnittelevan naisen tulisi tietää? Miten synnytyksessä huolehditaan, ettei vauva saa tartuntaa? Miten vakava mahdollinen tartunta on vauvalle?

Sukuelinherpes on yleisimmin Herpes simplex 2:n (HSV-2) aiheuttama sukupuoliteitse leviävä tulehdus, mutta nykyään noin 20 prosenttia tartunnoista on Herpes simplex 1:n (HSV-1) aiheuttamia. Noin 20 % suomalaisista on saanut HSV-2-tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Ensimmäinen herpestulehdus on rajumpi kuin uusinnat. Herpes uusiutuu noin 80 prosentilla ensimmäisen eli primaariherpeksen sairastaneista.

Synnytyksen aikainen genitaaliherpes voi tarttua vastasyntyneeseen. Raskauden aikaisen primaarin herpesinfektion riski tartuttaa sikiö on yli satakertainen uusintaherpekseen verrattuna. Primaari-infektio aiheuttaa 40–50 prosentilla ja uusintainfektio 1–4 prosentilla vastasyntyneistä sairastumisen eli neonataaliherpeksen. Äidin vasta-aineet suojaavat sikiötä tartunnalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raskauden aikana todetussa herpestulehduksessa käytetään lääkitystä: asikloviiri 200 mg x 5 viiden päivän ajan vähentämään äidin oireita. Neuvolasta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle, jos epäillään primaaria herpestä tai uusiutuva genitaaliherpes on erityisen ongelmallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos viimeisen raskauskolmanneksen aikana on kaksi tai useampia uusintaepisodeja, aloitetaan asikloviirilääkitys raskausviikoilla 36–38 ja sitä jatketaan synnytykseen saakka. Estohoito asikloviirillä (400 mg x 2) vähentää herpeshaavauman todennäköisyyttä synnytyksen aikaan.

Synnyttämään tullessaan synnyttäjän on syytä informoida henkilökuntaa, jos raskauden aikana on esiintynyt genitaaliherpestä. Neonataaliherpeksen esiintyvyys on arviolta 1 / 2 500–10 000 elävänä syntynyttä lasta. Neonataaliherpestulehduksen vaikeisiin muotoihin (yleisinfektio tai herpeksen aiheuttama aivotulehdus eli enkefaliitti) liittyy merkittävä kuolleisuus. Nämä vaikeat muodot ovat onneksi varsin harvinaisia.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla