terveystarkastus, kolesterolimittaus, verensokerimittaus
Kuva Shutterstock

Mikä on normaali verensokeri? Milloin katsotaan, että kyseessä on aikuistyypin sokeritauti? Kuinka paljon pitää paastota ennen verinäytteen ottamista?

Verensokeri eli veren glukoosipitoisuus voidaan mitata kokoverestä tai plasmasta (tai seerumista, mikä on melkein sama asia). Viitearvot eli "normaaliarvot" ovat näissä hieman erilaiset. Nykyään käytetään enemmän plasmansokerin mittausta. Laboratoriolistassa plasman paastoverensokeri merkitään fP-gluk, seerumin fS-gluk ja koko veren sokeri fB-gluk. Jos fP-gluk (tai fS-gluk) on yli 7,8 tai fB-gluk yli 6,7, on kyseessä sokeritauti eli diabetes.

Edellä mainitut diabeteksen verensokerin rajat ovat asiantuntijat sopineet kautta maailman. Etenkin aikuistyypin sokeritauti kehittyy vähitellen kuukausien ja vuosien mittaan. Joskus ennen sovittuja rajoja voidaan todeta häiriöitä sokeriaineenvaihdunnassa. Häiriö voidaan todeta sokerirasituskokeella, jossa juodaan glukoosia 75 g sisältävää liuosta ja mitataan verensokeri kahden tunnin kuluttua.

Sokeriliuos nostaa verensokeria, mutta jos sokeriaineenvaihdunta toimii normaalisti, kahdessa tunnissa sokeriarvo on palannut jo normaaliksi. Jos rasituskokeessa kahden tunnin päästä verensokeri on yhä koholla, asiat eivät ole kunnossa. Varsinaisessa diabeteksessa kahden tunnin arvo plasmasta on yli 11 mmol/l (kokoverestä yli 10 mmol/l). Jos kahden tunnin arvot jäävät välille 7,8–11 mmol/l plasmasta tai välille 6,7–9,9 kokoverestä mitattuna, se on merkki häiriintyneestä sokeriaineenvaihdunnasta, jonka virallinen nimi on heikentynyt glukoosin sieto.

Heikentynyt glukoosin sieto on eräänlainen esidiabetes. Vuosien kuluessa hyvin monilla veren sokeriarvot hiljalleen nousevat ja varsinainen diabetes puhkeaa. Äskettäin ilmestyi suuri suomalainen tutkimus, joka osoitti, että esidiabeteksen vaiheessa kohtuullinen laihduttaminen ja liikunnan lisääminen estävät tehokkaasti sokeritaudin puhkeamista. Siksi sokerirasituskoe on hyödyllinen henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua aikuistyypin sokeritautiin. Suomen Diabetesliiton nettisivuilta löytyy yksinkertainen riskitesti. Jos riski on suuri, kannattaa pudottaa vähän painoaan ja lisätä liikuntaa, jolloin vaara diabetekseen pienenee.

Vielä ohjeet paastosta ennen paastoverensokerin mittaamista: ravinnotta 12 tuntia ennen näytettä, alkoholia ei pariin kolmen päivään. Vettä saa juoda lasin pari samana aamulla, mutta tupakointia ja kahvia vältetään.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla