Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mieheni joutui sairaalaan kovan ylävatsakivun ja oksentamisen vuoksi. Hän oli sairaalassa neljä vuorokautta ja pääsi sitten kotiin. Hänellä oli ohutsuolen tukos. Voiko tällainen uusiutua?

Suolen tukos aiheuttaa kovaa kipua, kun tukkeutunut suoli pullistuu ja venyy. Lisäksi, kun suolen sisältö ei pääse eteenpäin, elimistö pyrkii tyhjentämään suolta takaisinpäin, mistä aiheutuu oksentelua.

Suolen tukos on aina välitöntä hoitoa vaativa tila, joka ilman hoitoa voi johtaa esimerkiksi hengenvaaralliseen suolen puhkeamiseen ja vatsakalvon tulehdukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolen tukkeutumiseen on lukuisia mahdollisia syitä. Pelkästään nautittu ravinto voi pakkautua tiiviiksi möykyksi tukkien suolen, jos yhdellä kertaa syödään hyvin runsaasti sulamatonta pitkäsäikeistä kuitua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisin syy suolen tukokseen lienee kuitenkin leikkauksen tai tulehduksen jälkeen syntyneet kiinnikkeet, joiden vuoksi suolen mutka voi joutua hakauksiin, ”solmuun”.

Muita syitä voivat olla ulosteen pakkautuminen ummetuksen vuoksi, kasvain tai toiminnallinen suolen lamautuminen. Kaikissa tapauksissa hoidossa pyritään pingottunut tilanne laukaisemaan, tukkeuman syy poistamaan ja suolen toiminta palauttamaan normaaliksi. Syystä riippuen tämä tapahtuu esimerkiksi nenä-mahaletkulla, lääkityksellä tai joissain tapauksissa leikkauksella.

Koska syyt ovat niin moninaiset, tilanteen uusiutumisen mahdollisuudet vaihtelevat. Ravinnosta johtuvan tukoksen tai muun selvän tukkeena olleen esteen poistamisen jälkeen tukos ei ole sen todennäköisempi kuin aiemminkaan.

Kiinnikkeiden aiheuttama tukos voi uusia, koska kiinnikkeistä vastaonteloa ei oikein pysty kaikista kiinnikkeistä vapauttamaan. Samoin toiminnallinen suolen lamautuminen voi toki uusia, hieman riippuen syystä, joka sen on aiheuttanut. 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla