Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voiko omena- ja appelsiinitäystuoremehua juoda huoletta, vai vaikuttaako se sokeriarvoihin? Verensokerini on 6,6.

Oletan, että on kyseessä paastoverensokeri, eli näyte on otettu aamulla ennen syömistä. Silloin normaalin verensokerin (tutkimuslyhenne on fP-gluk) yläraja on 6,1 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos arvo on 7,0 tai enemmän, kyseessä on diabetes. Kun arvo on välillä 6,1–6,9, tilaa kutsutaan heikentyneeksi paastoverensokeriksi.

Kysyjän arvo on siis heikentyneen verensokerin alueella, ja hän on aiheellisesti huolissaan. Hän on saanut varoitusmerkin siitä, että varsinainen sokeritauti todennäköisesti puhkeaa lähivuosina. Kyseessä on asteittain alkava aikuistyypin diabetes, joka on yleisin sokeritaudin muoto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikoinaan lääkärikoulussa minulle opetettiin, että sokeritauti ei synny sokeria nauttimalla. Tämä pitää edelleen paikkansa, sillä äskettäin ilmestyi suuri tutkimus, jossa vuosien seurannan kuluessa sokeritauti puhkesi yhtä usein riippumatta siitä, käyttivätkö ihmiset paljon vai vähän sokeria. Sokeritauti on saanut nimensä siitä, että veren sokeripitoisuus suurenee. Nimi ei siis viittaa siihen, että syöty sokeri aiheuttaisi taudin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokeritaudin puhkeamiseen vaikuttaa kaksi tekijää, perimä ja lihavuus. Kysyjällä on ilmeisesti perinnöllistä taipumusta sokeritautiin, koska verensokeri on lähtenyt nousuun. Tällöin diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa laihduttamalla. Jo viiden kilon painon pudotus vähentää vaaraa huomattavasti. Jos kysyjällä ei ole ylipainoa, painon nousun estäminen on tärkeää. Painonhallinnan lisäksi liikunta on hyödyllistä sokeritaudin torjunnassa.

Täysmehuissa on sokeria suunnilleen yhtä paljon kuin tavallisissa sokeria sisältävissä limonadeissa. Siis aika paljon. Vaikka niiden sokeri ei aiheuta sokeritautia, runsas mehujen juonti johtaa jo puhjenneessa sokeritaudissa verensokerin suuriin vaihteluihin. Jos juo mehuja tyhjään vatsaan, niiden sokeri imeytyy nopeasti suolesta vereen, mikä nostaa verensokeria jyrkästi. Siksi sokeritautia sairastavia neuvotaan nauttimaan sokeripitoisia ruokia ja juomia kohtuullisesti.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Itse parantanut diabeteksen

Ihan täyttä potaskaa koko kirjoitus jos sokerit on koholla niin ei saa syödä ollenkaan sokeria eikä esimerkiksi vehnäjauhoja muita jauhoja riisiä, joista tulee ihmisen kehossa sokeria. Tämä professori on lääketehtaiden mannekiini haluaa vaan syöttää ihmisiä sokeria ja lääkkeitä niistähän se raha tulee jippii

  • ylös 20
  • alas 16
viiva

Tuoremehut vaikuttavat sokeriarvoihin kyllä :D Sehän on täysin selvä asia..mehussa kun ei ole edes niitä kuituja niinkuin itse hedelmissä. 

  • ylös 19
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla