Olen 61-vuotias ja minulla oli pienimuotoinen aivoinfarkti noin 1 1/2 vuotta sitten. Tässä yhteydessä menetin osan näkökyvystäni. Sain verenohennuslääkkeeksi Plavix-lääkityksen. Kuinka kauan tuo lääkitys on tunnettu ja voinko käyttää sitä lopun ikäni? Onko haittavaikutuksia ? Miten on omega-öljykapseleiden käyttö tässä tilanteessa?

Plavix (klopidogreeli) on veren hyytymistä estävä lääke siinä, missä varfariini (Marevan) ja asetyylisalisyylihappo (ASA, aspiriini) sekä tähän aivoverenkiertohäiriössä usein yhdistettävä dipyridamoli (Persantin, Asasantin). Kullakin lääkkeellä on omanlaisiaan ominaisuuksia ja lääkkeen valinta riippuu potilaan sairaudesta, muista lääkityksistä, allergioista ja mahdollisista muista sairauksista.

Aivoverenkierron häiriöiden uusiutumisen ehkäisyssä yleisin lääkitys lienee edelleen asetyylisalisyylihappo-dipyridamoliyhdistelmä, mutta esimerkiksi aspiriiniallergia voi olla syynä siihen, että päädytään käyttämään klopidogreelia. Voi olla, että klopidogreelin käyttö on yleistymässä siksi, että sen patentin päätyttyä aiemmin hyvin kallis lääke on pudonnut samalle tasolle kuin ASA-dipyridamoliyhdistelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääke on ollut käytössä jo vuosia. Sen käyttöön ei liity huomattavia haittoja, mutta kuten kaikki lääkkeet, jotka estävät verta hyytymästä, myös klopidogreeli voi herkistää verenvuodoille, esimerkiksi nenästä tai suolistosta, tai lisätä mustelmataipumusta. Aivoinfarktin uusiutumista ehkäisevä verenohennuslääkitys on yleensä elinikäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuo ”omega-öljy”-nimitys lienee mainosmiesten älykäs keksintö jo vuosikymmeniä terveellisiksi tiedetyille tyydyttämättömille rasvahapoille. Kysymys on siis öljyistä, joita on mm. rypsiöljyissä ja muissa kasvirasvoissa sekä kaloissa. Näiden pehmeiden rasvojen tiedetään ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia. Joissakin omega-3-kapseleissa varoitetaan öljyjen lisäävän veren hyytymisaikaa, ja siksi kehotetaan neuvottelemaan käytöstä lääkärin kanssa.

Jos käyttää leivän päällä pehmeää rasiamargariinia, salaattikastikkeena öljypohjaista salaattikastiketta, ruoanvalmistuksessa kasviöljyä sekä syö viikoittain suositellut kaksi kala-ateriaa, ei lisää omega-öljyä tarvitse ottaa purkista.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla