Mikään ei innosta, uni katkeilee ja kuukautiskierto sekoilee – ovatko nämä nyt ne vaihdevuodet? Voivatko ne alkaa vuosia ”liian aikaisin” vai ovatko PMS-oireet vain voimistuneet? Näin erotat, mistä on kyse.

NAISEN KEHOSSA tapahtuu melkoisesti 40–60 ikävuoden aikana. Noin viisikymppisenä munasarjojen toiminta alkaa hiipua ja estrogeenin määrä laskea – edessä ovat vaihdevuodet.

Kuukautisia edeltävät PMS-oireet voivat kuitenkin lisääntyä jo 30 ikävuoden jälkeen, ja ne muistuttavat osittain vaihdevuosien alkuoireilua.

Sekä vaihdevuosien että PMS-oireilun taustalla on estrogeenin määrän vaihtelu elimistössä.

– Hormonimuutos on ihan yhtä suuri kuin murrosiässä, toteaa naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus on vaikea erottaa, kummasta on kysymys

– Kun munasarjojen toiminta hiipuu, aivolisäke alkaa tuottaa enemmän follikkelia stimuloivaa FSH-hormonia, jota kutsutaan myös vaihdevuosihormoniksi. Senkin määrä heittelee estrogeenin tuotannon heitellessä, joten verikoetulos voi olla mitä vain, Ahonkallio sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juuri hormonivaihtelun takia menopaussia eli vaihdevuosien alkamista on vaikea todeta luotettavasti verikokeella.

Oireiden kesto ja ajankohta suhteessa omaan kuukautiskiertoon auttavat vaivojen syyn tunnistamisessa.

Voimakkaat PMS-oireet enteilevät vaihdevuosia

Juuri ennen kuukautisia voi tulla turvotusta, rintojen arkuutta, makeanhimoa ja ärtyisyyttä. Mieliala vaihtelee tai pysyy tasaisesti matalalla.

Oireet aiheuttaa premenstruaalioireyhtymä eli PMS.

Estrogeenin määrä elimistössä laskee aina ennen kuukautisia, ja se näkyy ja tuntuu.

PMS-oireet muuttuvat yleensä entistä voimakkaammiksi neljänkympin tienoilla. Muutos on merkki vaihdevuosien lähestymisestä.

– Kuukautisia edeltävä estrogeenin lasku on juuri ennen vaihdevuosia entistäkin rajumpaa, joten seuraukset ovat sen mukaisia. Vaikeat PMS-oireet enteilevät usein hankalia vaihdevuosioireita, Ahonkallio toteaa.

Näin lievität PMS-oireita

PMS-oireiden hoidossa suurin apu tulee terveellisistä elämäntavoista. Suolan ja alkoholin vähentäminen auttaa vähentämään myös turvotusta. Liikunta piristää mieltä.

Lääkehoitona käytetään yhdistelmäehkäisyvalmistetta.

Jotkut saavat apua mielialalääkkeestä, jota otetaan oireiden ajan tai kuukautiskierron puolivälistä vuodon alkuun saakka.

– Kun mielialalääkettä käytetään vain jaksoittain, se ei yleensä aiheuta tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten tunnetta siitä, että mieliala tasoittuu liikaa, tai että orgasmin saanti vaikeutuu, Ahonkallio sanoo.

Menopaussi voi tulla jo nelikymppisenä

Kuukautiset loppuvat naisella keskimäärin 51-vuotiaana. Jos tämä tapahtuu jo 40–45-vuotiaina, puhutaan varhaisesta menopaussista.

Kuukautiset voivat loppua jo alle nelikymppisenäkin, jos on nuoruudessa sairastanut syömishäiriön tai on perinyt taipumuksen ennenaikaiseen menopaussiin.

Myös tupakointi aikaistaa vaihdevuosia.

Vaikka kuukautiset vielä tulisivat, estrogeenitason heilahtelu voi aiheuttaa vaihdevuosille tyypillisiä henkisiä oireita, kuten mielialavaihtelua, muistin heikkenemistä ja motivaatio-ongelmia.

Näiden taustalla on aivojen välittäjäaineiden tuotanto, joka on kytköksissä veren estrogeenitasoon. Esimerkiksi serotoniinin tuotanto ei pysy estrogeenin perässä.

– Estrogeenin määrä heittelee neljän-kymmenen vuoden ajan ennen menopaussia, Ahonkallio sanoo.

KUMPI VAIVAA?

PMS-oireet voi yleensä erottaa vaihdevuosioireista ajankohdan perusteella. Ne alkavat aina vähän ennen kuukautisia ja päättyvät heti kuukautisten jälkeen.

VAIHDEVUOSIoireet eivät vaihtele kuukautiskierron mukaan, koska estrogeenitasot heittelevät jatkuvasti.

Asiantuntija: Sari Ahonkallio, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja gynekologian vastuulääkäri, LT, Mehiläinen Oulu ja Pohjois-Suomi.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla