Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Nimimerkki ”Mummi” kysyy huolissaan: Huomasin, että toisesta rinnastani on vuotanut nestettä muutaman kerran. Pelästyin hurjasti! Rinta on tutkittu mammografialla ja ultraäänitutkimuksella. Mitään poikkeavaa ei ole löydetty. Lääkäri tutki rinnat, mutta ei todennut niissä kyhmyjä tai muuta poikkeavaa. Rinnasta vuotaa edelleen ajoittain vähän nestettä, ja rintaa särkee ja nipistelee. Asia vaivaa minua todella paljon. Mitä minun pitäisi tehdä?

Jos rinnoissa on poikkeavia löydöksiä tai haittaavia oireita, on aina hyvä hakeutua tutkimuksiin. Aina ei mitään syytä löydy tai vaiva helpottaa itsestään, mutta huolesta on hyvä päästä eroon. 
Rintaeritettä voi olla monen tyyppistä, se voi olla molemminpuolista tai toispuolista. Maitovuoto ei ole harvinainen oire, varsinkaan synnyttäneellä naisella. Periaatteessa maitovuotoa voi aiheuttaa jokin hormonaalinen sairaus, esimerkiksi ”maitohormoni” prolaktiinin liikaeritys tai kilpirauhasen toimintahäiriö. Vihertävä, rusehtava tai keltainen erite tai erite useammasta kuin yhdestä nännitiehyestä ei viittaa syöpään.

Tavallisin syy rinnan vuotoon on maitotiehyen sisäinen limakalvon kasvain eli papillooma, joka on hyvänlaatuinen. Oljenkeltainen erite viittaa tällaiseen löydökseen. Muutos voidaan todeta vain rauhastiehyen kautta tehtävällä varjoainekuvauksella, galaktografialla. Tutkimuksessa erittävään tiehyeen laitetaan kanyyli ja siihen ruiskutetaan varjoainetta. Sen jälkeen rinnasta otetaan mammografiasuurennoskuvat kahdesta suunnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhastiehyen laajentuma, niin sanottu duktektasia, voi aiheuttaa kirkasta tai vihertävää neste-eritystä. Ultraäänitutkimuksessa voidaan joskus havaita laajentuneen tiehytalueen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verinen erite on huolestuttavin löydös ja se edellyttää aina tutkimusta, jossa suljetaan pois kasvaimen mahdollisuus. Tutkimukset ovat myös aiheellisia, jos muun tyyppinen rintaerite jatkuu pitkään, se on märkäistä, kellertävää ja pahanhajuista tai siihen liittyy muita rinnan oireita, kuten jatkuvaa kipua tai rinnassa tuntuva kyhmy.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla