Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan AA-ryhmät ovat tehokas ja mahdollisesti tehokkain keino päästä eroon alkoholismista ja pysyä selvänä. Katsaus perustuu 35 tutkimuksen aineistoihin ja 10 000 potilaan tietoihin.

AA eli Nimettömät alkoholistit perustuu pitkälti vertaistukeen ja säännöllisiin ryhmäkokoontumisiin, joissa samassa tilanteessa olevat tukevat toisiaan. Keskeinen osa menetelmää on 12 askeleen ohjelma, joka tähtää raittiuteen.Arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkimuskatsauksessa AA-ryhmiin osallistuvien havaittiin pysyvän raittiina todennäköisemmin kuin muita hoitoja kuten kognitiivis-behavioraalista psykoterapiaa saavien. AA-ryhmään osallistuneet olivat raittiita vuoden kuluttua hoidon aloittamisesta noin viidenneksen todennäköisemmin, ja ero havaittiin vielä kaksi vuotta myöhemmin.
Menetelmä oli myös vähintään muiden keinojen veroinen, kun mittarina käytettiin esimerkiksi raittiuden kestoa tai juomisen vähentämistä.
Koronaepidemian ja karanteeniajan seurauksena alkoholiongelmien pelätään lisääntyvän, joten tarve hoidoille on suuri. Nykyisissä oloissa ryhmäkokoontumiset eivät ole mahdollisia, mutta osa AA-ryhmistä on siirtynyt verkkoon. Myös esimerkiksi A-klinikka tarjoaa apua puhelimitse sekä verkossa.
Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2020)https://doi.org/10.1002/14651858.CD012880.pub2

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla