Aamupalan syöminen saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa tyypin 2 diabeteksen välttämisessä. Tulosten perusteella aamiaisen väliin jättävät sairastuvat diabetekseen jonkin verran muita todennäköisemmin.Havainnot perustuvat kuuden aikaisemman tutkimuksen ja 96 000 osallistujan tietoihin, ja niiden perusteella aamiaista korkeintaan muutaman kerran viikossa nauttivat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen noin puolet todennäköisemmin kuin aamupalan säännöllisesti syövät. Ylipainoisuus selitti osan yhteydestä, mutta ei kaikkea.Tutkimuksesta ei käy ilmi, miksi aamiainen tai sen väliin jättäminen liittyvät diabetesriskiin, mutta samantyyppisiä havaintoja on tehty aiemminkin. Kunnon aamiaisen nauttivien on muun muassa huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. Aamiaisen väliin jättävät ovat aiempien tutkimusten mukaan alttiimpia myös aivoverenkierron häiriöille ja sydän- ja verisuonitaudeille. Aamiaisen lisäksi tuloksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa moni muukin seikka, joten havaintoja kannattaa tulkita varoen.Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta. Luku on todennäköisesti suurempi, sillä merkittävä osa potilaista ei tiedä sairastuneensa.Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa: https://youtu.be/GpaUt25QjioUutispalvelu Duodecim(Journal of Nutrition 2018;DOI:10.1093/jn/nxy194)http://doi.org/10.1093/jn/nxy194

(20181126) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.