Äidin klamydiatartunta ei ainakaan hoidettuna vaaranna raskautta eikä lisää keskosuutta, tuore australialaistutkimus osoittaa. Tulokset ovat tervetulleita, sillä klamydia on erittäin yleinen sukupuolitauti ja se koskettaa monia raskaaksi tulevia. Klamydia pitää silti aina hoitaa varsinkin, jos se todetaan raskauden aikana.
Australialaisten tulokset julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä, ja ne perustuvat 100 000 vuosina 2001–2012 synnyttäneen naisen tietoihin. Klamydiatesti oli tehty 20 000 naiselle raskauden aikana ja yhtä monelle ennen raskautta. Klamydia todettiin 6–8 prosentilla.Tutkijat eivät löytäneet näyttöä siitä, että klamydiatartunnan saaneilla olisi ollut yhtään sen enempää raskausongelmia kuin muillakaan naisilla. Eroja ei ollut keskosuudessa, vauvan pienikokoisuuden yleisyydessä eikä kohtukuolemissa. Suomessa klamydiatartuntoja raportoidaan noin 14 000 vuodessa. Niistä 60 prosenttia on naisilla. Nykyään joka neljäs tartunnan saaneista on alle 20-vuotias.

Klamydia tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä, mutta usein se todetaan vasta kuukauden kuluttua, joskus paljon myöhemmin. Tartunta voi olla myös täysin oireeton, jolloin kantaja voi tietämättään tartuttaa monia partnereita pitemmän ajan kuluessa. Naisten oireina voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Miehillä oireena on virtsaputken tai lisäkiveksen tulehdus. Klamydia paranee antibioottikuurilla.Vaikka tässä tutkimuksessa klamydia ei aiheuttanut raskausongelmia, naisille klamydia voi kuitenkin aiheuttaa hedelmättömyyttä. Tutkimuksesta ei käynyt ilmi milloin tarkalleen tartunnat olivat sattuneet ja kuinka nopeasti ne oli hoidettu, mikä hankaloittaa tulosten tulkintaa.Uutispalvelu Duodecim (Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(18)30045-8)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30045-8/abstract

(2018131) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.