Äidin ruokavalio raskauden aikana saattaa vaikuttaa siihen, miten nopeasti ja miten paljon lapsen paino nousee ainakin 15-vuotiaaksi saakka. Jos tuoreen tutkimuksen tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, terveellisen ruokavalion edistäminen raskauden aikana voisi ehkäistä lasten lihavuutta ja mahdollisesti monia sairauksia.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu 1 500 äidin ja lapsen seurantatietoihin. Lasten painonkehitystä mitattiin vähintään kolmesti.

Tulosten perusteella lasten painoindeksit nousivat nopeammin 3–10-vuotiaana, jos heidän äitiensä ruokavaliot sisälsivät paljon tulehdusta ja sairauksia edistäviä ja vähänlaisesti niiltä suojaavia piirteitä raskauden aikana. Näiden lasten painoindeksi oli myös suurempi 7–10-vuotiaana.

Samanlaisia yhteyksiä nähtiin analyysissa, jossa tarkasteltiin miten lähellä tai kaukana äitien ruokavaliot olivat Välimeren alueen perinteisestä ja terveelliseksi tiedetystä ruokavaliosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, sillä raskauden aikaisen ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa lasten painonkehitykseen. On myös epäselvää selittyykö yhteys vain raskauden aikaisilla seikoilla vai kuvastaako äidin ruokavalio myös lapsen epäterveellistä ruokavaliota.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2021;113:895–904)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa398

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla