Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Masennuslääkkeet voivat helpottaa kipua nopeammin kuin ne lievittävät masennusta.

Lääkäri voi määrätä kroonisesta kivusta kärsivälle masennuslääkettä, eikä siksi, että potilas olisi masentunut. Tosin mielialan kohenemisesta ei ole haittaa, sillä sekin auttaa sietämään kipua paremmin.

Jotkin lääkärit käyttäisivät kroonisen kivun hoitamiseen mieluummn masennuslääkettä kuin tulehduskipulääkettä tai keskushermostoon vaikuttavaa kolmiolääkettä.

Masennuslääkettä kannattaa kokeilla kipuun miltei kaikkien muiden paitsi maniaan taipuvaisten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvät puolet verrattuna kipulääkkeisiin:

  • Vaikka masennuslääkkeillä on haittansa, ne eivät vaaranna suoliston limakalvoja, joten niiden kanssa tarvitse käyttää mahaa suojaavia happosalpaajia.
  • Kipu- ja masennuslääkkeitä voi usein käyttää myös samanaikaisesti.
  • Masennuslääkkeet eivät aiheuta fyysistä riippuvuutta kuten voimakkaat kipulääkkeet voivat tehdä. Siksi lääkityksen purkaminenkin on helpompaa kuin fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta aiheuttavan kolmiolääkkeen.

Masennuslääkkeiden teho kivunhoidossa perustuu samaan kuin masennuksenkin hoidossa. Ne estävät kipua vähentävän noradrenaliini-välittäjänaineen poistumista hermosoluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudemmat lääkkeet vaikuttavat samoin, mutta useampiin kivun välittäjäaineisiin yhtäaikaisesti. Uusimmat masennuslääkkeet, duloksetiini ja venlafaksiini, myös piristävät, joten ne sopivat parhaiten otettavaksi aamuisin.

Vanhimmat masennuslääkkeet, kuten kivun hoitoon eniten käytetty amitriptyliini, saattaa väsyttää. Tosin varsinkin vanhemmille ihmisille saattaa olla hyväksi, jos masennuslääke antaa unta.

Voi käyttää vaikka vuosikymmenen

Usein masennuslääke kuivaa suuta tai väsyttää. Sitä ei myöskään oteta tilapäisesti vaan käytetään jatkuvasti. Kun sopiva valmiste löytyy, sitä voi käyttää vaikka vuosikymmeniä. Näin toimitaan esimerkiksi hoidettaessa fibromyalgiaa.

Hermokipuja hoidettaessa masennuslääkkeeseen saatetaan yhdistää myös epilepsialääkkeitä, pregabaliinia tai gabapentiinia, jotka vähentävät myös ahdistusta.

Jos potilasta harmittaa, että reseptissä lukee mielialalääke, kannattaa lääkärin lisätä käyttöaiheeksi myös kivunhoito.

Näihin masennuslääke tehoaa:

  •    jännityspäänsärkyyn
  •    migreeniin
  •    nivelrikkokipuihin
  •    reumakipuun
  •    fibromyalgiaan
  •    selkäkipuihin
  •    vyöruusuun
  •    hermokipuun
  •    syöpäkipuun

Lue lisää kivun hoidon Käypä hoito -suosituksista.

Asiantuntijana psykiatrian erikoislääkäri Ulla Lepola.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Vierailija

"Masennuslääkkeet eivät aiheuta fyysistä riippuvuutta kuten voimakkaat kipulääkkeet voivat tehdä. Siksi lääkityksen purkaminenkin on helpompaa kuin fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta aiheuttavan kolmiolääkkeen."

Ja paskat!!! Tuli aikanaan syötyä kolmiolääkkeitäkin vuosia ilman mitään ongelmia, mutta en eläissäni (edes koronassa) ole ollut niin kipeä niin pitkään, kuin masennuslääkkeitä lopettaessa. Facebookissa on kokonainen ryhmä täynnä masennuslääkkeistä vieroittautuvia potilaita, osalla vieroitus on kestänyt vuosia murunen kerrallaan sietämättömän oireiden estämiseksi. En koske niihin enää edes kahden metrin kepillä, pidän vaikka mieluummin kivut.

Kokemusta on

Masennuslääke aiheuttaa myös paniikkihäiriötä, päänsärkyä, osa SNRI-lääkkeistä lihottaa jne. Ja niistäkin voi tulla riippuvaiseksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla