Antikolinergisia lääkkeitä käyttävät iäkkäät voivat tuoreen tutkimuksen perusteella olla suurentuneessa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Antikolinergisilla lääkkeillä hoidetaan muun muassa Parkinsonin tautia, keuhkoahtaumatautia ja virtsankarkailua.
Tulokset perustuvat 26 000 keskimäärin 59-vuotiaan 18-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella paljon antikolinergisia lääkkeitä käyttäneiden sairastumisriski on yli puolet suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät ole kyseisiä lääkkeitä käyttäneet. He myös menehtyivät seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin.Käytännössä nyt havaittu riski ei ole kovin suuri, mutta antikolinergiset lääkitykset ovat hyvin yleisiä, ja sen takia riskit voivat koskea monia potilaita. Aiemmissa tutkimuksissa antikolinergisia lääkkeitä käyttävien on havaittu olevan alttiita sairastumaan myös dementiaan ja muun muassa keuhkokuumeisiin. On kuitenkin mahdollista, että riskit ainakin osin liittyvät sairauksiin, joita antikolinergisillä lääkkeillä hoidetaan. Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (International Journal of Epidemiology 2018;DOI:10.1093/ije/dyx265)https://doi.org/10.1093/ije/dyx265

(201837) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla