Diabetesta potevien dementiariski saattaa pienentyä, jos he saavat riittävästi D-vitamiinia. Havainto on mielenkiintoinen, sillä D-vitamiinin vähyys on yleistä diabetesta sairastavilla, ja he ovat myös suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan sairautensa takia.Tuoreen tutkimuksen perusteella riski sairastua dementiaan oli pienin potilailla, joiden D-vitamiinitasot olivat korkeimmat. Etenkin tämä näkyi verrattuna potilaisiin, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l. Veren D-vitamiinin tavoitetasona pidetään yli 50 nmol/l:n pitoisuuksia.Yhteys koski kaikkia dementioita sekä erikseen Alzheimerin tautia ja verisuoniperäisiä dementioita.Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat D-vitamiinin vajauksen suurentavan diabetespotilaiden dementiariskiä. Vastaavasti riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen saattaa pienentää sairastumisriskiä. D-vitamiini voi vaikuttaa muun muassa diabeetikoiden glukoosi- ja kolesteroliaineenvaihduntaan ja verenpaineeseen ja saattaa myös hillitä dementiaan liittyviä aivomuutoksia. Tarkkaa käsitystä mekanismista ei kuitenkaan ole.Tutkimus perustuu 13 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan yli 60-vuotiaan kahdeksanvuotisiin seurantatietoihin. Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen. D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti Suomessa on yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja muilla 10 mikrogrammaa. Etenkin talvisin saatetaan kuitenkin tarvita suurempia annoksia. Noin kolmasosa suomalaismiehistä ja viidennes naisista saa liian vähän D-vitamiinia.Uutispalvelu Duodecim(PLoS Medicine 2022;19:e1003906)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003906

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla