Raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisiä, sillä ne auttavat mm. kalsiumin imeytymistä ja sikiön luuston kehitystä. Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa tämä varmistettiin ja D-vitamiinilisien havaittiin myös edistävän lapsen kasvua.JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset kokoavat yhteen 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot ja 5 400 äidin ja lapsen terveystiedot.Aineistojen analyysin perusteella D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset olivat selvästi harvemmin pienikokoisia raskauden kestoon suhteutettuna. Myös lasten D-vitamiini- ja kalsiumtasot olivat paremmat kuin verrokkien, minkä lisäksi heidän syntymäpainonsa oli keskimäärin suurempi. D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset myös jatkoivat suotuisaa kasvua ensimmäisen elinvuotensa. D-vitamiinilisiin ei liittynyt haittavaikutuksia. Hyödyt saamiseen riitti alle 2000 IU:n eli alle 50 mikrogramman päiväannokset. Tämän suuruiset annokset myös pienensivät kohtukuoleman ja syntymää seuraavan kuukauden sisällä tapahtuvan kuoleman vaaraa.

Suomessa D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta turvallinen kokonaissaannin yläraja on noin 100 mikrogrammaa. Erityisesti suositellaan D3-muotoa.

Hiljattain ilmestyi myös suomalaistutkimus, jossa selvitettiin D-vitamiinilisien, ja etenkin suosituksia suurempien vitamiiniannosten vaikutuksia pikkulasten terveyteen. Tulosten perusteella nykyinen 10 mikrogramman päiväannos on riittävä turvaamaan lapsen luuston kehityksen. Suuremmat annokset eivät myöskään vähentäneet infektioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2018;DOI:10.1001/jamapediatrics.2018.0302)https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2681636

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(201864) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla