Raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisiä, sillä ne auttavat mm. kalsiumin imeytymistä ja sikiön luuston kehitystä. Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa tämä varmistettiin ja D-vitamiinilisien havaittiin myös edistävän lapsen kasvua.JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset kokoavat yhteen 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot ja 5 400 äidin ja lapsen terveystiedot.Aineistojen analyysin perusteella D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset olivat selvästi harvemmin pienikokoisia raskauden kestoon suhteutettuna. Myös lasten D-vitamiini- ja kalsiumtasot olivat paremmat kuin verrokkien, minkä lisäksi heidän syntymäpainonsa oli keskimäärin suurempi. D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset myös jatkoivat suotuisaa kasvua ensimmäisen elinvuotensa. D-vitamiinilisiin ei liittynyt haittavaikutuksia. Hyödyt saamiseen riitti alle 2000 IU:n eli alle 50 mikrogramman päiväannokset. Tämän suuruiset annokset myös pienensivät kohtukuoleman ja syntymää seuraavan kuukauden sisällä tapahtuvan kuoleman vaaraa.

Suomessa D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta turvallinen kokonaissaannin yläraja on noin 100 mikrogrammaa. Erityisesti suositellaan D3-muotoa.

Hiljattain ilmestyi myös suomalaistutkimus, jossa selvitettiin D-vitamiinilisien, ja etenkin suosituksia suurempien vitamiiniannosten vaikutuksia pikkulasten terveyteen. Tulosten perusteella nykyinen 10 mikrogramman päiväannos on riittävä turvaamaan lapsen luuston kehityksen. Suuremmat annokset eivät myöskään vähentäneet infektioita.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2018;DOI:10.1001/jamapediatrics.2018.0302)https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2681636

(201864) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tupakoinnin lopettaminen nostaa diabetesriskiä tilapäisesti – johtuu lähinnä painonnoususta

Tupakoinnin lopettaminen ja siihen liittyvä painonnousu suurentavat riskiä sairastua diabetekseen, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tuo alttius vähitellen katoaa. Riski havaitaan lisäksi vain niillä, jotka lihovat tupakoinnin lopettamisen jälkeen.Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä, ja sen perusteella riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on tupakointia jatkaviin verrattuna noin viidenneksen suurempi 2–6 vuotta tupakoinnin lopettamisesta. Riski koskee vain osallistujia, jotka lihovat, ja heilläkin se heikkenee vuosien varrella. Ohimenevästä diabetesriskistä huolimatta savuttomuus kannatti kaikilla, sillä tupakoinnin lopettaneiden kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin tupakointia jatkaneiden. Yli kuusi vuotta tupakoimatta olleiden riski menehtyä seurannan aikana oli noin puolet pienempi, tulokset osoittivat. Yhteys koski sekä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa että kokonaiskuolleisuutta.Tutkijoiden havainnot ovat tervetulleita, sillä ne vahvistavat tupakoinnin lopettamisen terveyshyötyjen olevan selvästi suurempia kuin siihen liittyvien ohimenevien terveyshaittojen. Nyt havaittu diabetesriski on lisäksi ehkäistävissä hillitsemällä painonnousua esimerkiksi liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.Tupakointi on vähentynyt vuosikymmenten varrella, mutta se on edelleen merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Suomalaisista aikuisista miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein ainakin 3–4 yritystä.Uutispalvelu Duodecim(NEJM 2018;379:623–632)http://doi.org/10.1056/NEJMoa1803626

(2018815) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Masennusta poteville sydänpotilaille kannattaa antaa masennuslääkekuuri pian sairastumisen jälkeen. Tuoreen tutkimuksen perusteella se pienentää potilaiden riskiä saada uusia sydänoireita.Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja sen perusteella puolen vuoden essitalopraami-masennuslääkitys pienensi uuden sydäninfarktin, pallolaajennuksen sekä sydänperäisen kuoleman riskiä seuraavien kahdeksan vuoden ajan. Erityisesti tämä koski sydäninfarkteja, joiden riski oli jopa puolet pienempi osallistujilla, jotka saivat masennuslääkkeitä, tutkijat havaitsivat.Masennuksen tiedetään heikentävän sydänpotilaiden ennustetta ja suurentavan riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivoverenkiertohäiriöihin. Sydänoireisiin sairastuvat ovat myös alttiita masentumaan, tutkimuksista tiedetään.Tutkimukseen osallistui 300 masennusta ja äkillistä sepelvaltimo-oireyhtymää potevaa. Osana tutkimusta heistä puolet sai masennuslääkkeitä ja puolet toimi verrokkeina.Suomalaisista noin viidennes sairastuu masennukseen elämänsä aikana.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2018;320:350–357) https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2688569

(2018814) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.