Ennenaikaisena syntyneet saattavat sairastua tavallista todenn√§k√∂isemmin tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen, ruotsalaistutkimus osoittaa. Yhteys havaitaan lapsuudessa, mutta my√∂s aikuisi√§ll√§.Diabetologia-lehden julkaisemat tulokset perustuvat l√§hes 4,2 miljoonan vuosina 1973‚Äď2014 syntyneen ruotsalaisen terveystietoihin, ja niiden perusteella ennen raskausviikkoa 37 syntyneet sairastuvat tyypin 1 diabetekseen viidenneksen ja tyypin 2 diabetekseen kolmanneksen todenn√§k√∂isemmin kuin t√§ysiaikaisena syntyneet. Yhteys havaittiin alle 18-vuotiaana, mutta my√∂s my√∂hemmin. Tyypin 2 diabeteksen riski suureni i√§n my√∂t√§ ja oli 18‚Äď43-vuotiailla ennenaikaisena syntyneill√§ noin puolet suurempi kuin t√§ysiaikaisena syntyneill√§. Tyypin 2 diabetesta koskevat yhteydet olivat voimakkaita varsinkin tyt√∂ill√§ ja naisilla.Aiemmissa tutkimuksissa ennenaikaisuus on yhdistetty nuoruudessa todettuun insuliiniresistenssiin ja my√∂s diabetesyhteyksist√§ on saatu viitteit√§. Ruotsalaisten tutkimus on kuitenkin ensimm√§inen, jossa on tarkasteltu yhdess√§ tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sek√§ mahdollisia sukupuolieroja. Ennenaikaisuus on yhdistetty tyypin 2 diabetekseen ainakin yhdess√§ suomalaistutkimuksessa.Tarkkaa syyt√§ ennenaikaisuuden ja diabeteksen yhteydelle ei tiedet√§, mutta yksi syy voi olla haiman beetasolujen kehityksess√§. Insuliinia tuottavat beetasolut syntyv√§t p√§√§osin raskauden loppuvaiheissa, joten ennenaikaisuus saattaa heikent√§√§ niiden toimintaa.

Jos ruotsalaisten tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ennenaikaisuutta voidaan pitää yhtenä diabeteksen riskitekijänä. Ennenaikaisena syntyneet voisivat myös hyötyä diabeteksen ehkäisytoimista.Tyypin 2 diabetesta pidetään lähinnä aikuisten sairautena ja sitä kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Lihavuuden yleistymisen myötä tyypin 2 diabetes todetaan kuitenkin yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla.Tyypin 1 diabetesta eli nuoruustyypin diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Yleensä tyypin 1 diabetekseen sairastutaan alle 40-vuotiaana. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.Uutispalvelu Duodecim(Diabetologia 2019;DOI:10.1007/s00125-019-05044-z)https://doi.org/10.1007/s00125-019-05044-z

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla