Valtimot ja verisuonet yleensä menettävät kimmoisuuttaan iän myötä, mikä altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille. Tuoreen tutkimuksen mukaan näin ei välttämättä käy kaikille, mutta terveet valtimot ja verisuonet ovat silti hyvin harvinaisia yli 70-vuotiailla.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 3 200 yli 50-vuotiaan kymmenvuotiseen seurantaan. Valtimoiden ja verisuonten kuntoa pidettiin hyvänä, jos osallistuja oli säästynyt verenpainetaudilta ja hänen valtimonsa olivat yhtä kimmoisat kuin alle 30-vuotiailla.Näiden kriteerien perusteella valtimot olivat terveet vain yhdellä prosentilla yli 70-vuotiaista. Hieman nuoremmilla, 50–59-vuotiailla sama havaittiin vielä 30 prosentilla. Näiden osallistujien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli noin puolet pienempi kuin muiden osallistujien.
Valtimoiden hyvään kuntoon vaikuttivat osallistujien elämäntavat kuten terveellinen ruokavalio, liikunta, ja savuttomuus, mutta tärkeintä oli kuitenkin pysyä hoikkana ja välttyä diabetekselta.
Tutkimuksen tulokset osoittavat valtimoiden ja verisuonten terveyden yleensä heikkenevän iän myötä, mutta ne viittaavat myös siihen, että jokainen voi vaikuttaa valtimoidensa kuntoon elintavoillaan. Tulokset korostavat varsinkin ylipainon ja diabeteksen ehkäisyn tärkeyttä.
Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2017;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09026)http://dx.doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09026

(201762)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla