Kun rinnoissa tuntuu kipua tai pieni patti, mieti hetki, mitä rinnoillesi kuuluu. Näihin vaivoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Rintojen terveys tulee mieleen usein vasta silloin, kun on jo herännyt huoli sairaudesta, vaikkapa tuntenut rinnassaan patin.

Vaikkei olisi vaivojakaan, on hyvä miettiä hetki, mitä rinnoille kuuluu.

Terveissäkin rinnoissa voi olla erilaisia tuntemuksia:

1. Kutisevat nännit

Yleistä on esimerkiksi nännipihojen kutina. Häiritsevä vaiva kertoo kuivasta ihosta. Kutinaa voi taltuttaa rasvaamalla rinnat ja nännit päivittäin tavallisella, tuoksuttomalla vartalovoiteella. Liian voimakkaita voiteita on hyvä välttää, sillä ne voivat lisätä oireilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ärhäkkäät pesuaineet ja ulkoinen ärsytys, kuten rintaliivien kaarituet, saattavat nekin hiertää rintoja. Jos kutinan syy on ihottuma, hydrokortisoni voi auttaa.

2. Kosketusarkuus

Rintojen arkuus ja kosketusherkkyys kiusaavat valtaosaa naisista silloin tällöin.

Vihlaisuja, kipuilua tai painon tunnetta ilmenee usein kuukautisia edeltävinä päivinä. Ajoittaisen kosketusherkkyyden kanssa selviää kotikonsteilla: voi ottaa viileitä suihkuja, välttää hankaavia vaatteita ja tukea rinnat oikeankokoisilla liiveillä.

Jos tuntemukset toistuvat ja muuttuvat säännöllisiksi, niiden syy pitää selvittää.

Jotkut lääkkeet, kuten ehkäisypillerit tai hormonikierukka, voivat aiheuttaa huomattavaa, elämää haittaavaa arkuutta tai kipuja. Tällöin auttaa, kun vaihtaa merkkiä tai poistaa kierukan. Kipu on harvoin merkki kasvaimesta.

3. Herkistyminen

Vanhemmiten rinnat saattavat myös herkistyä. Kosketus onkin yhtäkkiä epämukavaa tai tekee jopa kipeää.

Tähän on luonnollinen selitys. Osalla naisista nännipihan iho ohenee ja herkistyy ja koskettelu muuttuu kivuliaaksi, jo hipaisu voi tuntua pahalta. Tämä on iän mukana tuleva fysiologinen muutos ja hyvin yksilöllistä.

Joku toinen taas kokee rintojen koskettelun eroottisena läpi elämän.

4. Muhkurat

Jos rinnasta löytyy patti, tavallisesti ensireaktio on säikähdys: onko tämä nyt syöpää? Huolestua ei heti tarvitse, sillä pateille on monta eri selitystä. Tavallinen on maitotiehyeiden tukkeuma, joka tuntuu tiiviinä, pienenä herneenä. Se voi olla kooltaan parista millistä senttiin ja häviää yleensä itsestään.

Sieltä täältä muhkuraisilta tuntuvat rinnat voivat olla merkki mastopatiasta, joka tarkoittaa kudostyypin muuttumista.

Se on vanhemmiten yleistä, kun rintojen sidekudos alkaa lisääntyä ja kiinteys kadota. Mastopatia ei ole vaarallista: patit kuuluvat varttuneeseen rintaan kuin rusinat pullaan. Mastopaattisiin rintoihin voi tulla sidekudoskystiä, joissa on sisällä nestettä. Jos kysta kipeytyy, se voidaan tyhjentää punktoimalla.

Nuoren naisen rinta on tasainen ja tiivis, sillä elimistössä on paljon estrogeeniä. Kolmenkympin jälkeen sidekudos alkaa antaa vähän periksi. Rinta ikään kuin laskeutuu ja saattaa tulla patin tuntuisia möykkyjä.

5. Vuoto rinnasta

Terveet rinnat voivat toisinaan myös vuotaa. Rintatiehyeistä tulee usein jonkin verran eritystä, joka voi tiivistyä nänneissä maitotiehyen päähän ja näkyy pieninä, kellertävinä näppyinä. Jotkut lääkkeet, esimerkiksi psyykenlääkkeet, voivat aiheuttaa maitovuotoa.

Verinen erite on aina hälytysmerkki: rinnat pitää tutkituttaa.

Mammografiassa rinta kuvataan röntgenillä, joka paljastaa mahdolliset kasvaimet ja muut muutokset. Vaihdevuosien jälkeen mammografiassa tulisi käydä säännöllisesti. Suomessa maksuttomaan seulontaan pääsee, kun täyttää 50 vuotta. Seulontoja on kahden vuoden välein, kunnes täyttää 70 vuotta.

Nuoret naiset tutkitaan usein ultraäänellä ja mammografia tehdään vasta, jos on tarpeen.

6. Muuttuva koko

Myös rintojen koko muuttuu läpi elämän. Jos laihtuu tai lihoo, rinnat voivat kasvaa tai menettää rasvakudostaan samaa tahtia. Samoin käy, jos saa lapsia ja imettää. Rintaliivien koko kannattaakin tarkistuttaa aika ajoin. Vääränkokoiset liivit voivat olla iso terveyshaitta.

On aika tavallista, että uusia liivejä ei edes kokeilla, vaan otetaan aina se sama 80C, vaikka oikea koko olisi aivan muuta.  Huonot liivit voivat aiheuttaa niska- ja hartiakipuja ja kipeyttää lopulta myös selän.

Liivitarpeet muuttuvat myös tilanteiden mukaan: urheillessa tarvitaan toisenlaista alle kuin teatterissa. Jos juoksee huonoilla liiveillä, voi tulla hankaumia ja tulehduksia, joihin tarvitsee antibioottikuurin.

Tarkkaile patteja

Rinnasta löytyvä patti on useimmiten vaaraton. Koska syövän mahdollisuus on kuitenkin olemassa, rinnat on hyvä tutkia kerran kuussa. Paras ajankohta on kuukautisten jälkeen. Mene tutkimuksiin, jos:

  • Patti on uusi, kivuton eikä tunnu liikkuvan.
  • Rinnan iho tai nänni on vetäytynyt sisään.
  • Nännin seudulla on ihottumaa.
  • Nännistä tulee eritettä, varsinkin verisyys on hälytysmerkki.
  • Kainalosta löytyy kyhmy, joka ei häviä muutamassa viikossa.

Katso ohjeet rintojen omatarkkailuun tunnerintasi.fi. Lisää tietoa Rintasyöpäyhdistyksestä www.europadonna.fi

Asiantuntijana dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla