Verenpaineongelmien kanssa kamppailevien kannattaisi kokeilla päivittäistä heraproteiinin syömistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella maidosta saatava heraproteiini saattaa alentaa verenpainetta, mutta myös korjata kolesterolitasoja ja verisuonten toimintaa.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 38 aikuista söi veteen sekoitettuna kolmena eri jaksona päivittäin 56 grammaa heraproteiinijauhetta, maidon kaseiiniproteiineja tai maltodekstriini-hiilihydraattivalmistetta. Kaikki koejaksot kestivät kahdeksan viikkoa ja niiden välissä oli neljän viikon tauko. Osallistujat pitivät kirjaa syömisistään ja saivat lisäksi ravitsemusterapeutin neuvoja, jotta saivat pidettyä ruokavalionsa tasapainoisena.

Vertailujaksoon eli maltodekstriinijaksoon verrattuna osallistujien vuorokausiverenpaine laski selvästi heraproteiinijakson aikana, mutta ei kaseiinijakson aikana. Sekä hera- että kaseiiniproteiini vaikuttivat kuitenkin suotuisasti osallistujien verisuonten toimintaan ja laskivat veren kolesterolipitoisuuksia. Kaikkien osallistujien verenpaine oli lievästi koholla tutkimuksen alkaessa.

Maitotuotteet on yhdistetty suotuisiin verenpainevaikutuksiin aikaisemminkin, mutta nyt julkaistujen tulosten valossa vaikutus näyttää liittyvän lähinnä heraproteiiniin. Maidon proteiineista noin viidennes on heraa ja loput kaseiinia. Esimerkiksi juuston ja rahkan proteiinit ovat lähes pelkästään kaseiinia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.137919)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.137919

Leikkauskuolleisuus edelleen suurta Afrikassa – leikkauksen jälkeinen hoito avainasemassa

Leikkauspotilaiden kuolleisuus on yhä hälyttävän suurta monissa Afrikan maissa, tuore 25 maata kattava selvitys osoittaa. Merkittävä osa kuolemista johtuu resurssipulasta ja leikkauksen jälkeisen hoidon puutteista. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.
Tulosten perusteella joka viidennelle leikkauspotilaalle kehittyi jokin leikkauksen jälkeinen komplikaatio, ja näistä potilaista joka kymmenes menehtyi komplikaatioonsa. Verrattuna kansainväliseen keskiarvoon potilaiden riski menehtyä oli kaksinkertainen. Afrikkalaispotilaat olivat nuorempia ja parempikuntoisia kuin leikkauspotilaat keskimäärin ovat, mikä tekee kuolleisuusluvuista vielä huolestuttavampia. Valtaosa kuolemista olisi myös voitu välttää paremmalla leikkauksen jälkeisellä hoidolla. Yleisin tehty leikkaus oli keisarileikkaus (30 %), ja suurin osa leikkauksista oli kiireellisiä.Tutkijat näkevät heikon tilanteen taustalla kirurgien, synnytyslääkärien ja anestesialääkärien vähyyden sekä sairaaloiden ja tehohoidon puutteet. Tutkimuksen 25 maassa oli keskimäärin 0,7 erikoislääkäriä sataatuhatta asukasta kohden, kun riittävä määrä olisi noin 20–40, tutkijat kirjoittavat.Analyysi perustuu 250 sairaalan ja yli 11 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)30001-1)https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30001-1

(2018118) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auttaa diabeteksen lykkäämisessä. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sairastumisia, tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 49 000 keskimäärin 62-vuotiasta naista satunnaistettiin kahdeksaksi vuodeksi joko verrokkiryhmään tai koeryhmään, jossa vähennettiin rasvan käyttöä ja lisättiin kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen syöntiä. Naisia seurattiin keskimäärin 17 vuotta.Ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan muuttaneista naisista selvästi harvemmat joutuivat aloittamaan insuliinilääkityksen seurannan aikana, tulokset osoittivat. Suurin vaikutus nähtiin naisilla, joilla oli vyötärölihavuutta ja useita metabolisen oireyhtymän osatekijöitä tutkimuksen alussa. Ruokavaliomuutokset paransivat myös glukoositasoja.Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla pienenee myös monien muiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riski. Ruokavalion lisäksi myös liikunta on tärkeää diabeteksen ehkäisyssä.Tutkimuksen tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Diabetes Care 2017;DOI:10.2337/dc17-0534)http://care.diabetesjournals.org/content/early/2017/12/22/dc17-0534

(2018118) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.