Vakava hypoglykemia – eli veren sokeritasojen liiallinen laskeminen – saattaa heikentää muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja iäkkäillä tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Tieto perustuu Diabetes Care -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui 720 keskimäärin 67-vuotiasta diabetespotilasta.Osallistujista kolmannes oli kokenut vakavan hypoglykemian vuoden sisällä ja puolet jossain vaiheessa elämäänsä. Kun heitä verrattiin muihin potilaisiin, hiljattain hypoglykemiaa kokeneiden kognitiiviset testitulokset olivat heikompia kolme kertaa todennäköisemmin.
Heikentymää havaittiin testeissä, joilla arvioitiin kielellisiä kykyjä, tapahtumamuistia ja toiminnanohjausta, joka tarkoittaa kykyä yhdistellä ja käsitellä eri lähteistä peräisin olevaa tietoa ja soveltaa sitä. Jossain vaiheessa elämäänsä hypoglykemiaa kokeneilla heikentymä koski vain toiminnanohjausta.
Hypoglykemian kognitiiviset haitat on aiemmin havaittu myös tyypin 1 diabetesta potevilla lapsilla, mutta iäkkäitä potilaita on tutkittu vähemmän. Tulokset korostavat hypoglykemian ehkäisyn tärkeyttä myös tässä ikäryhmässä.Hypoglykemia eli veren sokeritasojen liiallinen lasku aiheuttaa mm. sekavuutta, käsien tärinää, ärtyisyyttä, hikoilua ja pahimmassa tapauksessa myös tajuttomuutta ja kouristuksia. Tilanne saadaan yleensä ratkaistua antamalla potilaalle esimerkiksi mehua tai muuta sokeripitoista.
Tyypin 1 eli ns. nuoruustyypin diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Yleensä tyypin 1 diabetekseen sairastutaan alle 40-vuotiaana. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2020;43:541–548)https://doi.org/10.2337/dc19-0906

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla