Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat keski-ikäiset naiset säästyvät dementialta huomattavasti todennäköisemmin kuin huonommassa kunnossa olevat. Ero on huomattava jopa verrattuna kohtalaisessa fyysisessä kunnossa oleviin, Neurology-lehden julkaisemat tulokset osoittavat. Tulokset perustuvat 191 keskimäärin 50-vuotiaan ruotsalaisnaisen 44-vuotiseen seurantaan.
Tutkimuksen alussa kuntotestin perusteella hyvässä fyysisessä kunnossa olleista ainoastaan 5 prosenttia sairastui dementiaan seurannan aikana, mikä oli selvästi vähemmän kuin muissa ryhmissä. Testin perusteella kohtalaisessa kunnossa ollesta sairastui 25 prosenttia, huonokuntoisista 32 prosenttia ja testin keskeyttäneistä 45 prosenttia, tulokset osoittivat.Silloinkin, kun hyväkuntoinen naisen sairastui dementiaan, hän sai diagnoosin keskimäärin 11 vuotta myöhemmin kuin kohtalaisessa kunnossa olevat. Tämä tarkoitti diagnoosia keskimäärin 90-vuotiaana.

Tutkijat korostavat, ettei tutkimuksen perusteella voi sanoa, että dementiariski pieneni vain ja ainoastaan keski-iän hyvän fyysisen kunnon takia, mutta samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemmissakin tutkimuksissa. Tulokset viittaavatkin siihen, että fyysisestä kunnostaan keski-iässä huolehtimalla voi mahdollisesti pienentää riskiään sairastua dementiaan tai ainakin lykätä sen alkamista. Dementiaa sairastaa noin 190 000 suomalaista, mutta monilla on varsinaista dementiaa lievempää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää. Muistisairaudet ovat yleistyneet huomattavasti ja jatkavat yleistymistä jatkossakin. Koko maailmassa on tällä hetkellä arviolta 50 miljoonaa muistisairasta.
Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2018)http://www.neurology.org/

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla