Vuosikausia jatkuva altistuminen hengitysilman pienhiukkasille voi tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa iäkkäiden riskiä menehtyä hengityselinten sairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Riskit ovat sitä suurempia mitä pitempään altistus jatkuu. Tutkimus perustuu 19 miljoonan yhdysvaltalaisen sairausvakuutustietoihin vuosilta 2000–2008. Tulosten perusteella riski menehtyä hengitysteiden sairauksiin, krooniseen keuhkoahtaumatautiin, keuhkokuumeeseen, keuhkosyöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin suurentuu, kun asuinalueen keskimääräinen vuosittainen PM2,5-pitoisuus suurenee. Yhteys oli voimakas varsinkin analyysissa, jossa tarkasteltiin viiden vuoden keskimääräisiä pitoisuuksia.
Havainnot lisäävät viime vuosina kertynyttä näyttöä PM2,5-pienhiukkasten terveyshaitoista. Nykytiedon valossa hengitysilman pienhiukkaset voivat lyhentää iäkkäiden elinikää, vaikka pitoisuudet olisivat raja-arvojen puitteissa.EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Monet tutkijat pitävät kuitenkin parempana WHO:n selvästi tiukempaa 10 mikrogramman suositusta.
Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim (American Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/aje/kwx166)https://doi.org/10.1093/aje/kwx166

(2017111) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla